Павло Хазан про мобільну станцію «Еол-1»

Павло Хазан, один із засновників проєкту екологічного моніторингу Дніпропетровської області, про початок роботи мобільної референтної станції «Еол-1»:

На минулому тижні ми презентували нову мобільну станцію моніторингу атмосферного повітря «Еол-1» в рамках проєкту екологічного моніторингу, який Олексій Ангурець та я розпочали у 2016 році.

Наша мобільна референтна станція обладнана високоточними приладами та проводить вимірювання двадцяти двох фізико-хімічних показників довкілля в автоматизованому режимі під управлінням програмно-апаратного комплексу із централізованим зберіганням даних, можливістю їх обробки та візуалізації. В наших дослідженнях ми використовуємо IBM SPSS Statistics – одну з найбільш потужних статистичних платформ. Як ми вже говорили, станція може вимірювати такі показники: вуглець, оксид азоту, діоксид сірки, озон, пил фракції РМ10, пил фракції РМ2.5, бензол, толуол, етилбензол, ксилол, фенол, формальдегід, гамма-випромінення, температура, швидкість та напрямок вітру, атмосферний тиск, відносна вологість, кількість, інтенсивність і тип опадів, а також сонячна радіація. Відповідно до європейських протоколів наша мобільна станція має в системі калібрувальне обладнання.

На цьому тижні мобільна станція «Еол-1» має вирушити до Кривого Рогу, одного із найбільш забруднених міст України та Європи.

Цей етап нашого проєкту – спільна робота багатьох фахівців: екологів, інженерів, менеджерів, вчених, службовців, наших друзів та тих, хто завжди підтримує наш проєкт протягом 4 років.

Ми з Олексієм хочемо висловити велику подяку директору Центру екологічного моніторингу Андрію Сідєкову, завдяки якому відбуваються всі адміністративні процеси і не тільки, команді проєкту: Юлії Атовці, Валентині Проценко, Інесі Качаловій, Сергію Нековалю, Віктору Тіцькому, Леоніду Капустіну, Олексію Базілєєву, Артему Павличенку, Катерині Колесніковій.

Висловлюємо слова вдячності заступнику міністра Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Руслану Стрільцю, керівництву Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської обласної державної адміністрації: Святославу Олійнику та Олександру Бондаренку, голові комітету екелогічної політики Верховної Ради України Олегу Бондаренку.

Щира подяка за сприяння проєкту Владлену Тимошенку, Сергію Березаню та Олександру Скакальскому.

Дякуємо за суттєву допомогу Наталії Хазан та Андрію Хазану. Особлива подяка Віктору Хазану, який своїми науковими дослідженнями, громадською та політичною діяльністю заклав підґрунтя для нашого успішного проєкту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *