Звіт депутата Дніпропетровської обласної ради

Хазана Павла Вікторовича

за 2017 рік

В складі робочої групи обласної ради була розроблена «Стратегія енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії Дніпропетровської області на 2018-2035 роки». Стратегія прийнята на 11 сесії обласної ради та є першою в Україні довгостроковою стратегією, розробленою відповідно до принципів сталого розвитку, а саме поступової та повної відмови від викопного палива. Така революційна норма вперше запроваджена в українському законодавстві. До розробки стратегії були залучені науковці, експерти та громадські діячі, була проведена низка заходів щодо обговорення положень стратегії. Документ весь час знаходився у відкритому доступі в інтернеті, всі зацікавлені мали можливість надати свої пропозиції до нього. Також це є перший регуляторний акт, в якому є чітке формулювання терміну «зелена економіка».

За ініціативою та під керівництвом депутатів обласної ради П.В. Хазана та О.В. Ангурця була створена та розпочала роботу система екологічного моніторингу Дніпропетровської області. Метою проекту є впровадження в області автоматизованої системи оперативного збирання, обробки, збереження, обміну, аналізу та оцінки даних щодо стану навколишнього природного середовища. Система розгорнута на базі комунального підприємства обласної ради «Центр екологічного моніторингу» у співпраці з департаментом екології Дніпропетровської ОДА. У розробці та впровадженні цієї системи беруть участь Дніпропетровська обласна рада, Дніпропетровська ОДА, ГО “Зелений світ – Друзі Землі”, Громадська обласна екологічна рада при Дніпропетровській ОДА та інші державні, наукові, виробничі та громадські організації Дніпропетровської області. Система працює в тестовому режимі та складається з трьох стаціонарних постів в містах Дніпро, Нікополь та Павлоград, а також одного мобільного посту для оперативного моніторингу повітря. Спостереження відбувається цілодобово в автоматичному режимі за 14 показниками.

Депутатом П.В. Хазаном за поточний рік було отримано 430 звернень від мешканців м. Дніпро та Дніпропетровської області з питань надання матеріальної допомоги, житлово-комунальних та правових питань. На основі цих звернень було направлено відповідні депутатські звернення, в тому числі звернення до водоканалів міст обласного значення щодо роз’яснення процедур та законодавчої бази встановлення, взяття на абонентський облік, повірки та обслуговування лічильників.

Завдяки зверненню П.В. Хазана до Міністерства охорони здоров’я України та головного лікаря МСЕК, бійцю 20 ОМБП, який отримав чисельні травми в зоні АТО, була надана відповідна група інвалідності, яку до цього обласна МСЕК відмовлялася надати без зазначення вагомої причини.

Із фонду субвенції з обласного бюджету бюджетам міст, районів та об’єднаних територіальних громад на виконання доручень виборців депутатами обласної ради 412 осіб отримали матеріальну допомогу на лікування (операції та придбання ліків)  на загальну суму 530 500 грн.

На сесіях обласної ради П.В. Хазан виступив з наступних питань:

  1. Озвучив пропозицію відомого українського історика Ігоря Щупака щодо необхідності позачергової переатестації вчителів історії та суспільних дисциплін, а також необхідності розробити нову програму підвищення кваліфікації та інформування вчителів.
  2. Двічі звертався до голови обласної ради, голови обласної державної адміністрації та депутатів з нагадуванням про неприпустимість використання електронних сервісів (зокрема, поштових серверів), що знаходяться в доменах «ru». Закликав зробити з цього приводу розпорядження для працівників державних установ.
  3. Виступив щодо Постанови НКРЕКП від 31.01.2017 № 148 «Про встановлення питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж на 2017 рік». Постанова не відповідає принципам державної регуляторної політики і була прийнята із грубим зловживанням повноваженнями та маніпулюванням інформацією. Наслідками впровадження цієї постанови може бути суттєве зменшення інвестицій у відновлювану енергетику України.

Також впродовж року П.В. Хазан взяв участь в якості спікера у наступних заходах:

  • Тренінг «Зелена модернізація економіки. Перспективи для бізнесу». Доповідь «Стан і перспективи розвитку альтернативних джерел енергії в Дніпропетровській області».
  • Круглий стіл на тему «Сонячна енергетика. Монтаж, експлуатація і комерціалізація фотоелектричних станцій. Можливості використання «зеленого тарифу» і проектування енергонезалежних будівель» у Торгово-промисловій палаті Дніпра.
  • Тренінг «Research Connect», організований British Council Ukraine.
  • Конференція «Зелена Палата. Ініціатива сталого розвитку» за сприяння GIZ, на якій були обговорені перспективи впровадження зеленої економіки в області та конкретні проекти, які вже реалізуються та плануються.
  • Міжнародна конференція «CiSOLAR-2017», на якій були обговорені питання енергетичної стратегії України, майбутнє відновлюваних джерел, сучасні технології акумуляції електроенергії.
  • Конференція GIZ в Дніпропетровській обласній раді, на якій обговорювалися питання енергоефективності, розвитку відновлюваних джерел енергії та енергетична стратегія Дніпропетровської області.
  • Презентація ізраїльських систем екологічного моніторингу у Дніпропетровській обласній раді.
  • Семінар «Впровадження «зеленої економіки» в Дніпропетровській області».