Павло Хазан: Відмова від атомної енергетики на користь відновлюваної сприятиме зміцненню національної безпеки України

Нещодавно відбулася 6-а Міжнародна конференція та виставка сонячної енергетики «CiSOLAR-2017». Цього разу дводенний захід, участь у якому беруть країни Центральної та Східної Європи, пройшов в Одесі. Питання, які обговорювалися на ньому, мають певне відношення і до нашого регіону – наголосив депутат Дніпропетровської обласної ради від фракції УКРОП Павло Хазан.

– Цього року ви вперше відвідали «CiSOLAR». Що вас так зацікавило?
– Справа в тому, що це одна з найбільших конференцій та виставок, пов’язаних із сонячною енергетикою в нашій країні. Мені було цікаво почути доповіді людей, які працюють у різних галузях сфери відновлюваних джерел енергії, наприклад, на тему особливостей виробництва моно- та полікристалічних сонячних елементів, інверторів тощо. Загалом, спікерами виступали виробники, інсталятори та продавці, хоча були й ті, хто працюють саме над розробками, стратегіями та програмами. Разом із командою ГО «Зелений світ – Друзі землі» я займався цією темою більше 20 років, нам також було що представити – це основні засади енергетичної стратегії, яка вже зараз розробляється для Дніпропетровської області.

– Розкажіть про неї детальніше. Які зміни повинні відбутись на Дніпропетровщині?
– У планах на найближче майбутнє – розробка та впровадження в нашій області енергетичної стратегії, яка об’єднає усі існуючі в регіоні програми енергозбереження та сприятиме сталому розвитку. По-перше, ми маємо для цього сприятливі кліматичні умови. По-друге, стратегія має залучити до роботи в області інвесторів, які будуватимуть нові генеруючі потужності. У той же час буде проводитися заміна старих, робота яких базується на невідновлюваних джерелах енергії – ТЕС та АЄС. Адже вони, разом із великими гідроелектростанціями, за вартістю виробленої електроенергії є дорожчими та менш ефективними. Слід зауважити, що хоча атомних електростанцій на Дніпропетровщині немає, на нашу територію потрапляє область Енергодарської АЄС, яка знаходиться під радіологічним контролем. Фактично, Нікопольський район знаходиться у небезпечній зоні. Саме тому для нас важливе збільшення кількості потужностей виробництв відновлюваної енергетики. Це й стане основним аспектом нашої програми. Окрім того, потрібно провести докорінну реструктуризацію даного сектору виробництва та економіки, що дозволить генерувати енергію як за рахунок відновлюваних джерел, так і завдяки когенерації при переробці сміття та інших вторинних ресурсів. Тільки таким чином ми зможемо прийти до більш доступного та безпечного споживання виробленої електроенергії. Тож, на мій погляд, подальше використання атомної енергії в Україні неможливе. Потрібно якомога швидше розробити та впровадити в рамках національної енергетичної стратегії план дій по їх деінсталяції та повній відмові від атомної енергетики.

– У цьому році міська влада профінансує установку на будинках Дніпра сонячних батарей. Одразу дві будівлі у статусі ОСББ отримають по 200 206,45 грн. Що думаєте з цього приводу як член комісії з питань екології та енергозбереження Дніпровської обласної ради?
– Я підтримую такі проекти. Проте, питання в наступному: для чого будуть використовуватися ці системи? Стосовно ОСББ, то там можливо покрити лише маленький відсоток споживання електроенергії. Так, це добре, але не дуже ефективно. Те ж питання стосується і здачі дахів ОСББ в оренду для того, аби поставити сонячні батареї для подальшого продажу електроенергії по зеленому тарифу. Процедура доволі складна та й задача не першочергова. До того ж, наразі в місті та області вже є багато невеликих сонячних електростанцій, які живлять, наприклад, світлофори та підсвічування на переходах. Це, як правило, автономні системи, які не підключаються до мережі. Тобто, на мою думку, це не найкращий варіант для витрачання бюджетних коштів, однак я й не виступаю проти цієї ідеї.

– Які проблеми виникають із сонячними батареями в інших країнах? Адже рано чи пізно, збільшуючи в області кількість відновлюваних джерел енергії, ми також повинні будемо вирішувати ці питання.
– Основна проблема виникає саме в мережах. Тобто є існуючий ліміт, вище якого до мереж важко підключати відновлювані джерела енергії. Окрім того, є певні питання щодо так званих балансуючих потужностей та методів збереження електроенергії. З одного боку, це технічні проблеми, над якими працюють виробники, з іншого – інфраструктурні, тому що в майбутньому ми маємо прийти до смарт-мереж, якими зараз вже користуються у Німеччині, Іспанії та Великій Британії. Поміж тим, атомне та вугільне лоббі заважатимуть широкому впровадженню відновлюваної енергетики, бо їм це не вигідно. Розумієте, у нас просто немає системної підтримки розвитку цієї галузі. Це те, що ми й хочемо зробити на рівні Дніпропетровської області.

– Якою в ідеалі ви бачите нашу область з точки зору енергетики?
– Зрозуміло, що відновлювана енергетика не повинна наносити шкоду навколишньому середовищу. Україна має зобов’язання, згідно з енергетичною Хартією ЄС, до 2020 року мати 11% генеруючих потужностей відновлюваної енергетики. Зараз, до речі, виконаний лише 1%. Зрозуміло, що за це не несе відповідальності обласна рада, за це відповідає Кабмін та Верховна Рада. Аби не нести іміджевих втрат, ми повинні виконувати те, що декларуємо. Тож я сподіваюся, що завдяки тому, що ми почнемо будувати такі потужності в нашій області, Україна підвищить свій показник ще на 10%. Ми будемо сприяти тому, аби політика нашої держави у цій сфері змінилася, бо вона все ще орієнтована на атомні, тепло- та гідроелектростанції. Тим часом як для інших, розвинених країн, першочерговими виступають принципи впровадження відновлюваної енергетики та співпраця у цій сфері на всіх можливих рівнях. Нам потрібна зелена модернізація економіки, яка сприятиме підвищенню енергетичної безпеки України, покращенню стану навколишнього середовища та здоров’я населення.

 

Автор: Анастасія Фесюра

https://www.facebook.com/ukrop.dnipro/photos/a.963444603720514.1073741829.960332070698434/1467078153357154/?type=3&theater

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *