Хто винен у трагедії з українським військовим літаком у Луганську?

44797662-9E63-49E4-9935-A94179B2157F_w748_r1_cx0_cy18_cw0_s

У Дніпропетровську триває жалоба

У Дніпропетровську триває жалоба за загиблими в Луганську 49 бійцями Збройних cил України. Громадськість міста вимагає назвати і покарати винних в їхніх смертях. Кадрові військові вважають: окрім тих, хто власне збив літак, є й інші винуватці трагедії – у високих кабінетах, це вони послали літак, не подбавши про безпеку пасажирів. Водночас громадські активісти, матері військових вимагають від керівництва держави не робити з солдатів «гарматне м’ясо» і не направляти їх в зону АТО, не обміркувавши добре операцію. Сподіваються в Дніпропетровську й на незалежне розслідування обставин трагедії.

Громадськість Дніпропетровська, активісти Євромайдану, матері військових вимагають знайти й покарати винних у загибелі українських бійців в Луганську. В збитому літаку було 49 вояків, понад три десятка з них – уродженці Дніпропетровщини. За офіційними даними, середній вік загиблих – 30 років. У більшості лишились дружини й неповнолітні діти.

Політолог Віктор Пащенко приголомшений: у сумнозвісному літаку був його колега з Дніпропетровського національного університету. Він вступив до Збройних Сил України ще на початку весни. Тиждень тому повернувся додому, аби захистити наукову роботу – і знову в зону антитерористичної операції. Політолог каже: відповісти за смерть українських військових мають не тільки ті, хто власне підбив літак, а й керівництво АТО.

«Мені здається, це вина командування АТО, оскільки подібні дії вимагають попередньої додаткової підготовки. Те, що такі літаки були відправлені напризволяще, без прикриття, – це злочин, який необхідно розслідувати», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Пащенко.

Знайдуть «цапів-відбувайлів»?

Справжніх винуватців загибелі українських десантників й екіпажу літака треба шукати у високих кабінетах, так вважає і кадровий військовий, Едмонд Саакян, командир відділення батальйону територіальної оборони. Сам він щойно із зони АТО. Зазначає: чиновники від оборони, які послали літаки в зону, де не створені безпечні умови для приземлення, мають нести відповідальність. Він переконує: за досвідом військових операцій, на терени Луганська в нинішніх умовах можна було заходити тільки піхотою.

«Професійні військові чудово знають, що посилати літаки в зону, де нема зони безпеки, дуже небезпечно. І посилати туди 3 літаки з військовими на борту – це дуже грубе порушення. Тим більше, що у нас уже були випадки, коли збивали наші гелікоптери з зенітних комплексів. Оскільки це військовий літак, то винних треба шукати в Міністерстві оборони. Я не вірю в незалежне розслідування. Знайдуть «цапів-відбувайлів», а ті, хто сидять у високих кабінетах, зазвичай уникають цього», – поділився думками з Радіо Свобода військовий.

У Штабі національного захисту Дніпропетровщини не виключають, що причиною трагедії могла бути зрада в лавах самих українських військових, можливо, диспетчерів. Водночас в колах дніпропетровської громадськості шириться невдоволення реакцією на трагедію міжнародної спільноти.

«Треба не домовлятись, а знищити бойовиків»

Громадський активіст, член міжнародної організації «Друзі Землі» Павло Хазан заявляє: провина за загибель українських військових повністю лежить на Росії, адже, за словами активіста, літак з українськими бійцями, з огляду на обставини трагедії, збили не озброєні сепаратисти, а російські військові-професіонали. Хазан вважає: наразі в українському та міжнародному медіа-просторі має звучати чітке формулювання: «війна між Україною та Росією». Він закликає Захід не зволікати із допомогою Україні.

«Коли я спілкуюсь з нідерландськими та бельгійськими парламентарями, я говорю про те, що ніхто не знає, що Путін може робити завтра. Я говорю європейським політикам, що наступною може бути Польща або Литва, Латвія. Вони не вірять, вони впевнені, що це локальний конфлікт, а це вже справжня війна. Я впевнений, що не тільки Україна має дати відсіч, а це має зробити Європейський Союз, і Рада Безпеки ООН. Дуже прикра заява Пана Гі Муна вчора пролунала – про те, що він співчуває і що треба домовлятися. Яким сторонам треба домовлятись? Я впевнений, що треба не домовлятись, а знищити бойовиків, щоб перестали гинути наші військові й цивільні. У цьому нам має допомогти НАТО», – зазначив Радіо Свобода громадський діяч.

Наразі родичі загиблих чекають на результати розслідування. Водночас громадськість пропонує провести ще й незалежну експертизу за участі міжнародних фахівців. Матері Дніпропетровська написали листа президентові, де вимагають не робити з солдатів «гарматне м’ясо» і не направляти їх в зону АТО, добре не продумавши операцію.

14 липня під час заходу на посадку в аеропорту Луганська пострілом із зенітного ракетного комплексу було збито військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76. На борту літака, окрім 9 членів екіпажу, перебували 40 військовослужбовців. Усі вони загинули. Прокуратурою Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері за вказаним фактом розпочато досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт, що призвів до загибелі людей та заподіяння значної майнової шкоди).

Автор: Юлія Рацибарська

http://www.radiosvoboda.mobi/a/25423306.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *