Дніпропетровськ радикалізується

640E39D7-076E-4230-9D13-3EE36B90CDBF_w268_r1_cx0_cy14_cw0Прихильники євроінтеграції у Дніпропетровську поділилися на два табори. Налаштовані на мирний протест координатори Майдану й частина активістів – з одного боку й більш радикально налаштовані прихильники, до яких долучились футбольні фанати – з іншого. Сторони відмежовуються одна від одної заявами: прихильники мирного протесту звинувачують радикальніше налаштованих у «провокаціях» та «розігруванні вистав», ті ж у свою чергу закидають опонентам млявість. Експерти констатують радикалізацію настроїв у місті.

Цей розкол у таборі прихильників євроінтеграції в Дніпропетровську став явно помітним у неділю. Координатори Майдану, які весь час наголошували на мирному характері акцій, не стали збирати людей на традиційне віче, оголосивши цей день днем жалоби за загиблим земляком Сергім Нігояном. Водночас на віче прийшли активніше налаштовані люди, взяли ініціативу в свої руки й повели зібрання до облдержадміністрації, де й стались сутички.

Дніпропетровський природоохоронець Павло Хазан – учасник і прихильник «мирного Майдану» каже: до облдержадміністрації йти не хотів, однак був змушений, бо відчував, що хтось має взяти на себе відповідальність за безпеку людей. Громадський активіст зазначає: те, що сталось, було прогнозованим: частина прихильників євроінтеграції вже чекала на заклик до більш рішучих дій.

«Немає загальної координації, організацій багато, думок багато, є більш радикальні організації, є політичні партії, вони теж між собою не координують дії, це теж дуже погано. Те, що сталось: були люди, які хотіли піти до облдержадміністрації, вони дійсно хотіли піти, їх покликали – і вони туди пішли. І не важливо, хто покликав: зі «Свободи», з «Третьої республіки», з товариства охорони птахів… Це не важливо. Люди вже дійшли до тієї межі, коли вони хотіли спілкуватись із владою. А те, що були радикально налаштовані, – так, такі люди є завжди, і якраз їх ми намагались стримувати», – сказав Радіо Свобода Павло Хазан.

Прихильників активних дій використовує влада?

Координатори дніпропетровського Євромайдану відмежувались від людей, котрі спробували штурмувати облдержадміністрацію. Активні дії біля адмінбудівлі вони називають «спектаклем групи провокаторів» й наголошують на своїй непричетності. Координатор дніпропетровського Майдану Віктор Романенко зазначає: частину прихильників євроінтеграції вдалось стримати від силових дій й розпустити по домівках. Він вважає, що сценарій зі штурмом ОДА повністю був зрежисований владою, а прихильників євроінтеграції просто використали.

«Вони пішли туди, бо це така чудова, відпрацьована технологія. Хтось на це не піддається, хтось більш поміркований, зважений… Їх використали, використала влада, «втупу», «втемну». На почуттях зіграли, на вірі святій, що щось можна зробити. Це була проплачена технологія: були й автобуси, і «тітушки» – і з одного боку, й з другого», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Віктор Романенко.

Дніпропетровськ радикалізується

Між тим Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов констатує радикалізацію настроїв у Дніпропетровську. За його словами, наразі в місті може відбутись те саме, що в столиці ще 30 листопада, після розгону «Беркутом» студентства: мирний Майдан із піснями, віршами та промовами ризикує перетворитись на радикально налаштований.

«Можна бути критично налаштованим до євроінтеграції, можна не підтримувати український націоналізм, але коли влада вдається до використання бандитів, то ти розумієш, що закону нема, влади нема, бандитські формування. І люди, я так гадаю, багато дніпропетровців відчули небезпеку з боку влади: аби залишитись біля «корита», влада здатна на все. Дії влади призведуть до того, що люди, які були осторонь протестів, почнуть відігравати якусь роль. Саме це може критично змінити баланс сил у Дніпропетровську», – сказав Радіо Свобода експерт.

Андрій Золотарьов вважає: «не варто чекати, що на цьому з протестами в регіоні буде покінчено».

Тим часом координатори дніпропетровського Майдану заявляють, що проводитимуть свої мирні зібрання, як і раніше, ввечері на Європейській площі. Із середовища ж прихильників рішучих дій надходить інформація, що вже у вівторок можлива нова спроба штурму облдержадміністрації.

 

Автор: Юлія Рацибарська

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25244784.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *