Нова доповідь – Fracking Brussels: Хто є хто у лобіюванні сланцевого газу

FRIENDS OF THE EARTH EUROPE
Прес-реліз
Для негайної публікації – четвер, 24 липня 20145 року.

Брюссель 24 липня 2014 року: Нафтові компанії і лобістські групи вдаються до підкилимних перемовин та підкупів у Брюсселі, щоб уникнути більш жорстких правил безпеки при видобуванні сланцевого газу, йдеться в новій доповіді, опублікованій сьогодні.

У доповіді “Fracking Брюссель” висвітлюються ключові гравці – у тому числі Shell, Total і ExxonMobil, а також добре відомі лобістські групи BusinessEurope і OGP – і відображається цупка павутина лобістської діяльності. Галузеві асоціації, PR агентства, юридичні фірми, платні наукові доповіді, і навіть депутати Європарламенту, національні уряди і сам Баррозу були використані для просування інтересів індустрії сланцевого газу і зниження впливу протидії розширення видобутку сланцевого газу, незважаючи на значну невизначеність навколо його економічної життєздатності.

Антуан Симон, координатор антифрекінгової кампанії Друзів Землі Європи сказав: “Підкилимний наступ видобувних компаній домігся замовчування обгрунтованих побоювань з приводу небезпеки гідророзриву. Вони обходять значне число фактів, що свідчать про екологічні, економічні та санітарні ризики видобування сланцевого газу, і підривають протидію громадян Європи щодо нетрадиційного викопного палива.”

Видобуток нетрадиційного газу і нафти являє собою значну загрозу для клімату, довкілля та місцевих громад, і в даний час зустрічає загальноєвропейську протидію від громадян. Тим не менш, ця протидія недостатньо представлена в Брюсселі, як ідеться в доповіді: відповідно до інформації, отриманої за офіційними запитами, особи, що приймають рішення в ЄС, мали в десять разів більше зустрічей з представниками видобувної промисловості в порівнянні з організаціями, що представляють інтереси громадян.

У доповіді також підкреслюється окозамилювання від лобістів сланцевого газу, висвітлюючи контраст між публічними заявами лобістських груп, таких як BusinessEurope і OGP, і реальними лобістськими стратегіями за кадром. На камеру ці лобісти запевняють щодо гарантій збереження довкілля, а за лаштунками вони домагаються їх послаблення, говориться в доповіді. Крім того, вже з’являються випадки проплаченої пропаганди у ЗМІ типу досліджень щодо безпеки видобутку сланцевого газу, що насправді або прямо фінансуються видобувними компаніями, або проводяться вченими, тісно пов’язаними з цими компаніями.

Антуан Симон продовжував: “Законодавчий процес був узятий в заручники приватних інтересів. Вони створили атмосферу спонсорованої промисловістю дезінформації, що нібито сланцевий газ – цілком безпечний ресурс, що насправді є далеким від реальності. Європейська комісія повинна поставити інтереси людей і планети вище інтересів великих нафтових компаній, шляхом повторної дискусії з законодавства щодо сланцевого газу”.

На даний час законодавство ЄС щодо регулювання у сфері сланцевого газу уміло відсторонене на другий план. Друзі Землі Європи закликають до посилення прозорості регулювання через європейські інститути так, щоб схвильованість громадян чули в Брюсселі, і закликають Європейську комісію переглянути і наново провести дебати з законодавства щодо сланцевого газу.

Нетрадиційні види викопного палива, такі як сланцевий газ, стимулюватиме Європу до використання викопного палива, що поставить під загрозу скорочення викидів і знизить рівень інвестицій в пошук рішень, пов’язаних зі зміною клімату, таких як розвиток поновлюваних джерел енергії, та проектів з енергозбереження.

 

Джерело: http://www.foeeurope.org/fracking-brussels-240714

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *