Керівники добровольчих батальйонів вимагають відставок командування через операцію під Іловайськом

Керівники добровольчих батальйонів вимагають від президента України Петра Порошенка покарання для високопосодовців силових відомств через операцію під Іловайськом Донецької області. Про це у вівторок у Дніпропетровську заявили командири добровольчих батальйонів спецпризначення «Донбас» Семен Семенченко та «Дніпро1» Юрій Береза.

«Вимога одна – відставка міністра оборони, начальника Генерального штабу, а генерал Литвин має відповісти по закону. Ми можемо емоційно говорити про те, але є судові інстанції, які зможуть все чітко розкласти по полицях. Якщо цього не буде, то ці три особи будуть посаджені на кіл у центрі Києва. Це питання часу. І питання навіть не у нас, це питання у суспільстві», – заявив Юрій Береза.

Водночас Семен Семенченко закликав українських військовослужбовців, які володіють інформацією про проведення операції у районі Іловайська, співпрацювати зі слідчою групою військової прокуратури, що провадить розслідування. Він також запевнив, що батальйон відкриє «гарячу» лінію, куди зможуть звертатись бійці, на яких чинитиметься тиск, і готовий надати їм охорону.

Обидва комбати зійшлись на тому, що «перемир’я» з озброєними сепаратистами на сході України не означає припинення війни.

Так, за словами Семена Семенченка, наразі «нема ніякої гарантії того, що президент Росії Володимир Путін зупиниться», і важливо, щоб час, відпущений для «перемир’я», був використаний ефективно.

«Війна йде в трьох напрямках, це трикутник. Перший кут – це тактика і стратегія на полі бою, тобто те, що відбувається у війську. Цю війну ми ведемо. Другий кут – це багатство, це підкуп. Цю війну ми програємо. Адже нічим іншим я не можу пояснити зникнення різних розвідгруп, заведення військ на обстрілювані позиції, зради різного роду. І є третя війна, війна сенсів та ідей. Це та інформаційна війна, яку ми не ведемо, на жаль. І зараз у суспільство закидаються ідеї – «та ну його, той Донбас», «досить братовбивчої війни», закидаються ідеї – «всіх злили». Ведеться війна», – сказав Семенченко.

Антитерористична операція на сході України розпочалася у квітні. За час її проведення українська влада відновила контроль над Слов’янськом, Краматорськом, Сєверодонецьком, Рубіжним, Лисичанськом та рядом інших населених пунктів. Водночас десятки кілометрів свого державного кордону Україна не контролює, а обласні центри – Донецьк і Луганськ залишаються під контролем проросійських сепаратистів.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про негайне припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

У понеділок президент України Петро Порошенко пообіцяв, що причини втрат серед українських військових будуть ретельно вивчені та проаналізовані. Йшлося зокрема про так званий «іловайський котел».

 

http://www.radiosvoboda.org/content/article/26574797.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *