Відбулося чергове засідання Громадської екологічної ради при ОДА

DSC_0003

У п’ятницю, 5 грудня 2014 року, в приміщенні Дніпропетровської ОДА відбулося чергове засідання Громадської екологічної ради. Скликання засідання було викликано рядом нагальних питань в області екології, що склалися на терені області і міста зокрема, таких як стан природно-заповідного фонду області, проблеми пов’язані з якістю питної води, питання видобутку сланцевого газу, стан справ щодо зелених насаджень в області, проблеми екологічно-небезпечних виробництв, в тому числі на зарезервованих під заповідні землі територіях, тощо.

На засіданні були присутні більшість членів ради, представники громадських організацій та об’єднань громадян, просто небайдужі громадяни та активісти, а також представники профільних управлінь і департаментів міського та обласного рівня. Зокрема, були запрошені директор департаменту екології та природних ресурсів, начальник обласної екологічної інспекції, начальник Дніпропетровського обласного управління лісового і мисливського господарства, директор ЗАТ “Зеленбуд”, начальник управління екології Дніпропетровської міської ради.

DSC_0006

Було прийняте звернення до Голови Дніпропетровської облдержадміністрації, Коломойського І. В., про визнання Дніпропетровської області вільною зоною від видобутку сланцевого газу та використання технології фрекінгу. Наразі лист уже поданий і зареєстрований в ОДА. Це питання піднімається вже не перший раз, оскільки ризики від даної технології видобування газу є дуже значними.

Також піднімалося дуже гостре питання, пов’язане з будівництвом звіроферми з вирощування норок в с. Шульгівка. Це питання є предметом численних дискусій ще з липня цього року. Місцеві мешканці дуже занепокоєні тим, що доволі небезпечне в екологічному і санітарному аспекті виробництво розташовуватиметься недалеко від житлових будинків і городів селян. А відходи виробництва, зокрема тваринний послід у великій кількості, ризикують потрапити у поверхневі і підземні води довкола. Крім того, є чимало питань до законності будівництва. Як таких, громадських слухань з мешканцями села проведено не було. Надана проектна документація зараз проходить стадію експертної оцінки у відповідних установах, будь-яке будівництво на даний момент вважається незаконним, хоча видалення зелених насаджень на території запланованого виробництва відбулося ще влітку. Важливо дотримуватись норм Орхуської конвенції, що передбачає безпосередній доступ місцевих громад до прийняття подібних рішень щодо тієї чи іншої господарської діяльності на території інтересів громади. Найбільша небезпека полягає в тому, що дане небезпечне підприємство буде розміщуватись безпосередньо на території, зарезервованій під майбутній національний парк “Орільський”. Діяльність такого підприємства ставить хрест на заповідній території.

DSC_0015

Тож на засіданні було прийнято звернення до Голови Дніпропетровської ОДА щодо недопущення будівництва цього підприємства на цій території з огляду на вищезгадані фактори і невизначеність щодо законності розміщення і будівництва цього підприємства. Спеціальна робоча група, створена ще в липні, займається цим питанням, зокрема аналізом документації по підприємству щодо виявлення можливих порушень законодавства. Також лунали пропозиції винести це питання на національний рівень, зокрема надіслати запити до Кабміну і звернення до депутатів верховної Ради. щоб вони взяли це питання під свій контроль.

Також обговорювалося питання щодо стану зелених насаджень в області. Доповідав в.о. директора департаменту екології, зокрема зазначалося, що в більшості міст висадження нових дерев перевищує вирубку старих чи хворих, в Дніпропетровську це співвідношення загалом збалансоване, а проблема стоїть гостро в основному в Нікополі, де число зрубаних дерев у декілька разів перевищує число висаджених. Тим не менше члени ради і присутні на засіданні активісти відмітили важливість не тільки висадки нових дерев, а й догляду за ними, зокрема перевірки, чи всі вони прийнялись і чи необхідний додатковий полив. Був представник ВАТ “Зеленбуд”, яка пообіцяла широку співпрацю з громадськістю і виведення роботи підприємства на якісно новий рівень. Зокрема створено робочу групу з питань розробки пропозицій щодо участі та контролю громадськості в питаннях інспекції зелених насаджень на предмет їх видалення.

Піднімалося питання використання коштів природоохоронного фонду обласного бюджету (надходження з екологічного податку підприємств-забруднювачів). На 2014 рік бюджет екологічного фонду складає понад 146 млн. грн. За їх використання відповідають 3 департаменти ОДА – департамент житлово-комунального господарства та будівництва, департамент екології та природних ресурсів і департамент промисловості. Було здійснено виїзд на один з об’єктів – річку Саксагань в межах м. Кривий Ріг. За результатами виїзду можна констатувати, що виділені кошти використані за цільовим призначенням: проведено розчищення ріки, укріплені береги, будується труба для підвищення швидкості течії та водності. Детальніше – див. фотозвіт.

Окремим питанням піднімалася проблема створення національного парку “Самарський бір”. Питання відверто гальмується управлінням лісового і мисливського господарства. Зокрема, заступник начальника управління, присутній на засіданні, Величко В. М., повідомив, що управлінню надано неякісний картографічний матеріал, через що неможливо визначити площу створюваного НПП. Було ухвалено зустріч на 8 грудня в департаменті екології з представниками управління лісового господарства, щоб остаточно вирішити це питання, але знову ж таки, в понеділок, з вини управління лісового господарства, зустріч так і не відбулася…

DSC_0020 (1)

Також під кінець засідання відбулося прийняття нових членів Громадської екологічної ради, зокрема від таких організацій, як: Дніпродзержинська громадська екологічна організація «Голос природи», Дніпропетровський обласний осередок всеукраїнської громадської правоекологозахисної організації «Зелений тризуб», ГО “Громадянська взаємодія”, Екопросвітницький центр «Кімерія», Нікопольське відділення Міжнародного Фонду Дніпра. Це говорить про відкритість ради і готовність співпрацювати з усіма небайдужими громадянами та активістами. Незважаючи на те, що за статутом до ради можуть увійти лише представники зареєстрованих громадських об’єднань, просто активісти чи небайдужі люди можуть без проблем брати участь у тих створюваних робочих групах з тих чи інших екологічних питань, де буде їхня зацікавленість.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *