Проведено чергове засідання Громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА

2014-09-11 17.00.36

11 вересня пройшло чергове засідання Громадської екологічної ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації. Серед присутніх на засіданні були також представники державних комунальних підприємств та виконавчих органів влади, зокрема Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Обласної екологічної інспекції, управління водних ресурсів області, КП “Водоканал”, Інституту проблем природокористування та екології НАН України тощо.

На порядку денному були такі питання: звіт голови Громадської екологічної ради, реформування Департаменту екології та природних ресурсів, меморандум про співпрацю між Громадською екологічною радою і ВП “Придніпровська ТЕС” ПАТ “ДТЕК Дніпроенерго”, моніторинг стану довкілля, стан якості водозабезпечення і водовідведення в Дніпропетровській області, стан справ щодо громадського транспорту м. Дніпропетровська, екологічне виховання і освіта дітей і молоді.

2014-09-11 17.02.51

У звіті голови екологічної ради Ангурця О. В. щодо діяльностіради за останній період, зокрема, було відзначено поліпшення співпраці з Департаментом екології і природних ресурсів, проведення роботи з основним забруднювачем м. Дніпропетровська Придніпровською ТЕС, діяльність щодо розробки програм розвитку велосипедного і громадського транспорту міста, роботу зі створення нових об’єктів природно-заповідного фонду області, створення Програми екологічної безпеки області на 2016-2025 рр., налагодження системної роботи у поводженні з відходами, проведення кампанії проти видобутку сланцевого газу та ін.

2014-09-11 17.25.39

Щодо програми реформування Департаменту екології було презентовано план реформування департаменту, в основі якого лежить чітке розподілення функцій, персональна відповідальність та зміщення акценту з процесу на результат. Робота департаменту буде розподілена на три основні напрямки: адміністративні послуги, природоохоронна діяльність і моніторинг та робота з громадськістю.

По роботі з Придніпровською ТЕС було презентовано проект Меморандуму про співпрацю між ВП “Придніпровська ТЕС” та Громадською екологічною радою, яким, зокрема, передбачено запровадження заходів з поліпшення екологічної ситуації до 2016 року коштами підприємства на суму 64 млн. грн. З поправками та зауваженнями меморандум прийнятий за основу.

Щодо системи моніторингу стану довкілля було зазначено, що наша область є піонером створення такої системи (розробник – Інституту проблем природокористування та екології НАН України), але остання загубилася в управлінні екології області через відсутність фінансування. Директор Інституту наголосив, що має бути науково обґрунтована система, що передбачає не тільки спостереження, а й уживання заходів за відповідними рекомендаціями науковців. Також відмічено важливість участі громадськості в такій роботі і контролю екологічної ради за виконанням таких проектів.

У питанні водозабезпечення і водовідведення відзначено незадовільну якість питної води (перевищення вмісту хімічних речовин по багатьох показниках), занедбаність мережі водопостачання (42% – в незадовільному стані), застарілість методів очищення питної води і необхідність модернізації очищення стічних вод. Представниками КП “Водоканал” зазначено, що всі мережі міста мають вік по 40-50 років, а якість води відповідає чинним нормам, хоч і є локальні відхилення. Для поліпшення якості водопостачання і водовідведення необхідні капітальні заходи з реконструкції мереж.

Щодо стану громадського транспорту було відзначено незадовільне функціювання електротранспорту, зокрема невідповідність пікових інтервалів реальним годинам “пік”, відсутність транспорту, особливо тролейбусів, на маршрутах після 18.00, дефіцит парку тролейбусів і роздутість штату КП “Дніпропетровський електротранспорт”, де не зважаючи на гострий дефіцит водіїв і кондукторів, число решти працівників підприємства є в 6 разів більшим, зокрема щодо ремонтного та інженерного складу. Зазначено, що активістами надаються пропозиції з поліпшення ситуації з електротранспортом, зокрема зміщення пікових інтервалів на годину пізніше, прискорення графіків тощо.

Щодо формування системи екологічного виховання та освіти запропоновано 2 напрямки роботи: стратегія сталого розвитку з залученням досвіду передових країн світу та власне екологічне виховання населення. Зазначено, що екологічне виховання серед дорослого населення є малоефективним, тому потрібно починати з дітей дошкільного віку, створюючи відповідні освітні програми освіти. Було запропоновано створити фонд сталого розвитку і волонтерський рух, що сприятимуть екологічному вихованню дітей та молоді.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *