Звернення ВЕЛ щодо ситуації в НПП «Нижньодністровський» та бездіяльності Мінприроди

dnister_1Одеська обласна рада своїм рішенням № 738-VI від 14 лютого 2013р. змінила межі заповідного урочища «Дністровські плавні», необґрунтовано вилучивши 158,3649 га ключових територій для нижнього Дністра, у межах зазначеної площі. Йдеться насамперед про заплавні луки в районі 44-46 та 51 км траси Одеса — Рені. Одеська обласна рада, приймаючи таке рішення, повністю проігнорувала висновки наукових досліджень Одеського національного університету імені І. І. Мечникова щодо заповідного урочища «Дністровські плавні».

Найбільше обурення викликає той факт, що погодження до проекту надано Міністерством екології та природних ресурсів України, а проект рішення підготувало обласне управлінняекологіїспільно зкомісією зекології Одеської обласної ради.

Території, які мають бути вилучені з меж заповідного урочища «Дністровські плавні», є найбільш цінними заплавними луками, що мають величезне значення для відтворення гідробіонтів (водних організмів) у їх репродуктивний період. Ці ділянки є останніми природними нерестовищами у пониззі р. Дністер і є ключовими для здійснення всіх природоохоронних заходів для збереження тут біологічного різноманіття. Втрата природоохоронного статусу зазначених територій унеможливить у майбутньому будь-які намагання стабілізувати порушену екологічну рівновагу в регіоні, що є одним з головних завдань Нижньодністровського НПП, оскільки буде вилучено з екологічного ланцюга природних систем найцінніші компоненти – заплавні луки.

На межі зникнення у дельті Дністра опиняться такі представники орнітофауни, як коровайка – символ Нижньодністровського НПП, косар, чоботар, кулик-довгоніг, чапля жовта та інші види птахів, що занесені до Червоної книги України.

Крім того, ці території мають великий рекреаційний потенціал та привабливість для розвитку екологічного туризму у нижній течії Дністра.
У разі, якщо території втратять статус ПЗФ, такі показники будуть значно погіршені, природні ландшафти назавжди спотворені, й це негативно вплине на розвиток туристичної галузі регіону.

Вилучення заплавних лук заповідного урочища «Дністровські плавні» зі складу ПЗФ України зробить неможливим природне відтворення багатьох видів тварин, водночас негативні екологічні процеси набудуть незворотного характеру.

Міністерство екології та природних ресурсів України замість того, щоб створювати нові та зберігати наявні природоохоронні території, готує обґрунтування щодо їх знищення та вилучення.

Діяльність Міністерства за його нинішнього керівництва спрямована лише на використання природних ресурсів, а не на захист Природи. Практично припинено функціонування державної екологічної експертизи, яка була створена як основний механізм запобігання заподіянню шкоди довкіллю. Посилилося браконьєрське вилучення з природного середовища найцінніших видів флори та фауни. Загальмовано процес створення нових заповідних територій в Україні. Хижацька експлуатація ресурсів руйнує екосистеми, призводить до забруднення та деградації усіх компонентів природного середовища.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Одеської обласної ради скасувати рішення № 738-VI від 14 лютого 2013р. і звертається до Президента України, з тим що зазначені факти про невідповідность займаній посаді Міністра екології та природних ресурсів України О. А. Проскурякова, бездіяльністі якого призводить до знищення заповідних територій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *