Життя у творчості

37У стінах Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара (ДНУ) 21 березня 2013 року відбулися літературні читання «Життя у творчості». Вони присвячені 90-річчю від дня народження відомого українського філолога, доктора філологічних наук, професора Дніпропетровського національного університету і Дніпропетровської державної консерваторії Клавдії Фролової (1923-2010). Читання проведені кафедрою української літератури ДНУ, яку довгі роки очолювала Клавдія Павлівна, та науково-дослідною лабораторією українського фольклору, народного говору і літератури нижньої Наддніпрянщини. Клавдія Фролова свого часу створила цю лабораторію і довгий час також очолювала її.

У фундаментальній монографії «Естетичні категорії в українській радянській ліриці» (1975) Клавдія Фролова вперше представила ієрархічну систему естетичних категорій і продемонструвала їх застосування в аналізі конкретного літературного матеріалу. Вона стала ініціатором і організатором Всесоюзної наукової конференції « Естетичні категорії в літературознавчому та мистецтвознавчому аналізі», яка відбулася 1978 року в Дніпропетровському університеті. Методологічна система досліджень в галузі естетики, створена професором К. П. Фроловою і методики, похідні з цієї системи, проклали міст між естетикою і мистецтвознавством та вивченням інших видів мистецтва, що до того робилося хіба що спорадично.

Літературні читання відкрила завідувач науково-дослідною лабораторією українського фольклору, народного говору і літератури нижньої Наддніпрянщини Марія Марфобудінова. Вона надала слово синові професора К. Фролової Віктору Хазану. Віктор Борисович Хазан — український учений, політик, народний депутат України третього скликання, літератор, кандидат технічних наук, доктор філософії, дійсний член Міжнародної Академії наук екології і безпеки життєдіяльності. Він ґрунтовно окреслив життєвий і науковий шлях професора Клавдії Фролової, розповів про широчінь зацікавлень своєї мами, зокрема, в сфері театру, мистецтва і науки про літературу. Докладна розповідь була проілюстрована фотографіями з родинного архіву, супроводжувалася власними спогадами.

Учасниками читань стали викладачі і студенти третього курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ.

Спогадами про свого викладача проф. К. Фролову поділилися заслужений журналіст України письменник Микола Чабан, заслужений вчитель України, голова товариства «Просвіта» в Новомосковську Емма Шаповалова. Остання прочитала свої вірші, присвячені Клавдії Фроловій. Наскрізною в спогадах стала думка про яскраву творчу індивідуальність ученого з великої літери, яка повністю присвятила себе науці і роботі зі студентами та аспірантами. Причому одним з улюблених її висловів був: «Студент – не посудина, яку треба заповнити, а факел, який треба запалити!» Учні Клавдії Фролової розлетілися після університету і працюють по всій Україні і за її межами, а доктор філології Валентина Соболь нині є професором Варшавського університету й зберегла, як і сотні інших, найтепліші спогади про свою вчительку.

Доктор філологічних наук професор Нінель Заверталюк поділилася власними спогадами про колегу по кафедрі, наголосила на новизні її наукових підходів, вихованні цілої наукової школи, започаткуванні кількох наукових проектів, які працюють й понині.

Учасники читань почули незабутній голос професора Клавдії Фролової, фрагмент з її інтерв’ю двадцятирічної давнини для обласного радіо. Інтерв’ю брала журналістка поетеса Наталка Нікуліна. І згадалося означення колеги Клавдії Фролової поета і науковця Віктора Коржа, який свої вірші про неї назвав «Ластівка веснокрила». Для багатьох, хто знав Клавдію Фролову, її образ завжди асоціюватиметься з весною, з творчим розкриллям, з неприйняттям всякої мертвотності, в тому числі і в науці, з утвердженням світлих і гуманних ідеалів.

У ході читань студенти-третьокурсники виконали композицію за популярною книжкою К. П. Фролової «Цікаве літературознавство» (1987). Пролунали поезії Володимира Сосюри, Івана Драча, Миколи Вінграновського –поетів, до творчості яких охоче зверталася в своїй науковій практиці і викладацтві проф. Клавдія Фролова.

Дівочий ансамбль під керівництвом наукового співробітника науково-дослідної лабораторії українського фольклору музикознавця Вікторії Карпович виконав українські пісні, тепло зустріті молоддю.

Започатковані літературні читання пам’яті К. П. Фролової мають стати в університеті традиційними. Учасники читань також дізналися, що до 90-річчя Клавдії Павлівни Фролової готується видання її неопублікованих творів і спогадів про неї.

Микола ЧАБАН

P1000829

P1000809

P1000817

IMG_0018

IMG_0017

IMG_0014

IMG_0013

 

IMG_0006

8

34

36

43

41

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *