Європейська Комісія притягла Польщу до суду за недотримання правил ЄС з моніторингу вирощування ГМО

shutterstock_417165761Сьогодні Єврокомісія вирішила притягти Польщу до Європейського суду за недотримання правил ЄС з моніторингу вирощування генетично модифікованих організмів.

Директива 2001/18/EC вимагає, щоб місця вирощування ГМО бралися на облік компетентними національними органами, вносились до регістру, заснованого державою-членом, і доводилися до відома громадськості. Цей процес гарантує, що відповідна інформація стає доступною для громадськості, дозволяє здійснювати моніторинг можливих наслідків ГМО на навколишнє середовище, а також дозволяє встановити заходи співіснування. Польща досі не включила ці вимоги до свого національного законодавства.

ГМО можуть бути вирощені в ЄС за умови, що вони були затверджені для цієї мети, і після того, як успішно пройшли оцінку ризику для здоров’я людини і тварин, а також для довкілля.

22 листопада 2012 року Комісія направила мотивоване прохання до Польщі вжити заходів щодо усунення недоліків у реалізації законодавства ЄС, що стосується моніторингу вирощування ГМО.

Незважаючи на неодноразові заклики Комісії включити ці вимоги в своє національне законодавство Польща досі не змогла належним чином забезпечити виконання законодавства ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *