Василь Стус постав у спогадах 74 авторів

74402A87-D3E4-414B-839B-692675036C48_w640_r1_s

Євген Сверстюк та Василь Овсієнко на презентації книги «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів», Київ, 20 серпня 2013 року

Київ – Книгу спогадів «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів» презентували у вівторок у Києві. Вона присвячена 75-річчю від дня народження поета. І хоч автори та упорядники не обіцяють читачам приємного читання, відзначають: у цих спогадах Василь Стус не бронзовий, а живий.

100 спогадів 74 авторів вмістила в собі книга «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів». Її редактор Тетяна Бондаренко розповідає, що у назву книги винесені дві іпостасі Василя Стуса: з одного боку – чуйний поет, який жодного разу не скривдив свого співкамерника, а з другого – громадянин, який виявляв принциповість і подекуди навіть грубість у поводженні з тюремними наглядачами.

Водночас спогадами про поета книга не обмежується. «Цікаво було дізнатися про особливості перебування у в’язниці, карцерний режим, про те, як в’язні передавали інформацію, як передавали на волю свою поезію і публіцистичні статті. З огляду на це, вважаю, що це не лише книга про постать, а це ціла енциклопедія 20-го століття», – каже Бондаренко.

Громадський і політичний діяч, шістдесятник, політв’язень і один із авторів книги Олесь Сергієнко пам’ятає Василя Стуса насамперед у його вчинках.

79DAD07A-7CA4-4479-93BB-0102A3FA53AF_w640_s«Я, наприклад, пам’ятаю такий вчинок: 11 березня 1966 року відбувався суд над Ярославом Гевричем, медиком, нашим товаришем. Суд був закритим. Ми прийшли, і нас не пускають. Василь Стус стояв і мінився на лиці, питаючи, що це за бандитська розправа за зачиненими дверима. І його переслідувачі, всі наші переслідувачі бачили усю його непримиренність і цю його позицію», – пригадує він.

Тексти у книзі упорядковані так, щоб охопити все життя Василя Стуса. Так, про його дитинство розповідають найближчі родичі – мати і сестра, про період юності – його колеги по університету, армійські приятелі і педагоги, про київський період – відомі діячі літератури, правозахисного руху, а про часи неволі – двадцять його співкамерників.

Хоч збірник замислили як книжку про постать, однак отримали книжку про добу, про систему, яка творила з народу населення, акцентує науковець, перекладач Ольга Кочерга.

7B1EE602-6178-4A36-AFFD-99A8DDC3A3C2_w640_s

Василь Овсієнко показує як виглядав рукопис Василя Стуса, Київ, 20 серпня 2013 року

«Не є тут Стус бронзовим, кам’яним, він є живим. І тим він величнішим постає з цієї книжки. Тут є багато таких деталей як, скажімо, добра, іронічна посмішка Романа Корогодського, коли він розповідає, як вони перед весіллям бігали і купували квіти і ледве не запізнилися на нього», – переказує вона.

Книга «Василь Стус: Поет і Громадянин. Книга спогадів та роздумів» видана обмеженим тиражем – одна тисяча примірників. Автори планують підготувати про Василя Стуса ще й двотомник, але в цій справі розраховують на державне фінансування.

 

 

 

Автор: Ірина Стельмах

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25081328.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *