В Дніпропетровську створено обласну екологічну раду

6 грудня 2012 року всеукраїнські громадські природоохоронні організації ухвалили рішення про створення на основі Громадської ради при Мінприроди України Національної екологічної ради України. Громадські організації вирішили об’єднати свої зусилля з метою збереження довкілля, формування в Україні засад нового екологічного управління та природоохоронного світогляду українців.

212 квітня 2013 року відбулися установчі збори громадських природоохоронних організацій Дніпропетровської області з метою створення Дніпропетровської обласної громадської екологічної ради.

Засновниками стали такі організації: ДОЕА “Зелений світ / Друзі Землі України”, МЕЛП, К12, Громадський рух України “За право громадян на екологічну безпеку”, Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнської Екологічної Ліги, “За чисту Ігрень”, “Громадяни”, “Людина на Землі”. Головою Дніпропетровської обласної громадської екологічної ради було обрано Олексія Ангурця.

“Метою створення Ради є необхідність об’єднання зусиль та узгодженої роботи громадських організацій для вирішення існуючих екологічних проблем і впровадження в Україні “зеленої” економіки та засад збалансованого розвитку.” – наголосив О. Ангурець.

Павло Хазан зазначив, що важливим елементом участі громадськості в суспільних процесах є співпраця між екологічними організаціями всіх країн Європи, які власне і об’єднує міжнародна федерація Друзі Землі.

“Одне із завдань Ради громадських організацій буде обмін інформацією, досвідом та організація спільних проектів та кампаній із залученням не тільки громадських екологічних організацій національного рівня, але і регіональних, і місцевих. Створена Рада – це майданчик для співробітництва, в тому числі міжнародного, в галузі захисту довкілля та просування України на шляху до сталого розвитку. Тільки спільними зусиллями ми зможемо дати громадський опір транснаціональним корпораціям, зокрема Шелл, яка збирається видобувати сланцевий газ в Україні “, – сказав Павло Хазан.

Професор Юрій Грицан підкреслив необхідність контролю з боку природоохоронних організацій за функціонуванням і екологічним станом внутрішніх водойм у селітебних територіях, а також важливість питань формування природно-заповідного фонду та екологічної просвіти.

Під час зборів було організовано телеконференцію з координатором кампанії з видобувної індустрії (Extractive Industries Campaigner) федерації Друзі Землі Європи Антуаном Сімоном (Antoine Simon). Він повідомив про стан протидії видобутку сланцевого газу в Європі.

“Друзі Землі займаються вивченням впливу видобутку сланцевого газу на довкілля, зокрема на зміну клімату, з метою довести небезпеку цього процесу шляхом громадського впливу на Європарламент. Велику підтримку у цій справі надають Друзі Землі Польщі і організація Food & Water Watch. Друзі Землі наголошують на необхідності покращення європейського законодавства з питань видобутку газу, а також на необхідності розвитку альтернативних видів енергії.” – зазначив Антуан Сімон.

До річного плану діяльності Ради були внесені питання протидії видобутку сланцевого газу, реконструкції парку ім. Т. Шевченка, відстеження і контролю стану природних і рекреаційних зон, контролю за функціонуванням і екологічним станом внутрішніх водойм в селітебних територіях, формування природно-заповідного фонду та екологічної просвіти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *