Розпочато проведення Стратегічної екологічної оцінки Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року

14 серпня 2013 року у приміщенні Дніпропетровської обласної ради відбулося перше засідання Робочої групи з проведення Стратегічної екологічної оцінки (СЕО) Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року.

ˆ§®¡à ¦¥­¨¥ 009Регіональна стратегічна оцінка проводиться з метою оцінювання впливу на довкілля та здоров’я населення регіональних стратегій, програм і планів, а також з метою інтегрування результатів оцінки в процес прийняття рішень. В Дніпропетровській області зараз розробляється нова Комплексна стратегія розвитку до 2020 року, і саме щодо цього документу і буде застосована Стратегічна екологічна оцінка.

Для стратегії регіонального розвитку СЕО проводиться вперше в Україні. Це відбувається за сприяння проектів міжнародної технічної допомоги «Місцевий економічний розвиток міст України» (Проект МЕРМ) і «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України» (Проект РЕОП), що впроваджуються Конференційною радою Канади та Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Уряду Канади.

До складу Робочої групи з СЕО увійшли представники профільних підрозділів обласної державної адміністрації та обласної ради, представники профільних установ області та міст, представники громадських організацій, науковці та експерти проектів МЕРМ і РЕОП.

Як представник громадських організацій до складу Робочої групи увійшов Олексій Ангурець – директор ДОЕА “Зелений Світ / Друзі Землі України” та голова Дніпропетровської обласної громадської екологічної ради.

Під час першого засідання Робочою групою були розглянуті такі питання:

  • процес актуалізації Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року;
  • методологія проведення СЕО;
  • структура звіту про СЕО;
  • визначення ключових регіональних екологічних проблем;
  • SWOT-аналізекологічної ситуації в Дніпропетровській області;
  • оцінка ступеню врахування національних і регіональних екологічних цілей в Комплексній стратегії;
  • робочий план заходів з проведення СЕО Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року.

Наступними кроками діяльності в рамках проведення Стратегічної екологічної оцінки стануть оцінка впливу запропонованих Стратегією ініціатив на довкілля та підготовка відповідного Звіту про СЕО, який планується представити для громадського обговорення у листопаді 2013 року.

Робоча група приймає пропозиції представників громадськості щодо проведення Стратегічної еколоічної оцінки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *