Павло Хазан: обвал панелей на ЧАЕС є першим сигналом небезпеки

12 лютого у непрацюючому машинному залі Чорнобильської АЕС обвалилися понад півтисячі квадратних метрів даху, не витримавши вагу снігу.

Перший заступник Державного агентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро повідомив, що небезпеки для людей ця подія не становить.

«Об’єкт «Укриття» не пошкоджений. У непрацюючому машинному залі, який раніше обслуговував енергоблоки, з боку 4-го блоку біля 7-го турбогенератора обвалилося декілька підвісних бетонних панелей. На радіаційний фон це ніяк не може вплинути. Ситуація навіть не класифікується як надзвичайна», – розповів Бобро.

Дах на Чорнобильській АЕС обвалився під снігом

Тим часом, після обвалу даху машинного залу французькі конструкторські компанії Vinci та Bouygues, які беруть участь у спорудженні нового саркофагу, евакуювали з Чорнобиля 80 своїх працівників.

Павло Хазан, керівник кампанії зі сталого розвитку та енергетики УЕА Зелений світ/Друзі Землі Україна зауважив, що у 2001 році працювала експертна група у складі представників Верховної Ради України, Кабінету Міністрів та міжнародних організацій, що оцінювала стан саркофагу. За результатами досліджень було зроблено висновок, що він зможе витримати ще 10-12 років, не більше.

“Ця ситуація є сигналом до того, що починається порушення саркофагу. Трапилася дійсно аномальна подія. Незважаючи на те, що це  лише бетонні плити і за офіційними даними «Об’єкт «Укриття» не пошкоджений, ми лише можемо здогадуватися, які його складові будуть обвалюватися далі.” – говорить еколог. – “Відомо, що «Об’єкт «Укриття» знаходиться в дуже критичному стані, в будь-який час можуть почати руйнуватися його основні конструкції. Виникає велике питання до всіх органів влади, що причетні до цього, – чому досі не побудовано нове укриття для ЧАЕС? Викликає великий подив, що в таких складних екологічних умовах  в Україні ліквідується Міністерство надзвичайних ситуацій і обласні управління Міністерства екології та природних ресурсів. В той же час, офіційні служби, незважаючи на велику загрозу порушення саркофагу, говорять, що нічого страшного не сталося.”

1 Comment

  1. Igor сказав:

    Павел!
    Спасибо за информацию!
    Очень тревожно…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *