Групи Європарламенту по-різному оцінюють підсумки саміту Україна – ЄС

Група зелених Європейського парламенту критично відгукується про результати саміту Україна-ЄС. У свою чергу, прогресивні соціалісти вітають результати саміту, що відбувся, називаючи його “важливим сигналом прогресу в двосторонніх відносинах”.

Янукович відвідав Брюссель

Зокрема, президент групи зелених Європарламенту Ребекка Хармс вважає, що політичне керівництво України на чолі з Президентом Віктором Януковичем “свідомо упускає шанс на підписання Угоди про асоціацію”.

“Замість того, щоб нарешті зміцнити верховенство права, ситуація погіршується”, – заявила вона, і як приклад згадала нові звинувачення на адресу екс-прем’єра Юлії Тимошенко, “загрозу арешту” її адвоката, зростання тиску на “незалежні засоби масової інформації”. “У цих умовах ЄС абсолютно чітко не може підписати Угоду про асоціацію з Україною”, – вважає Хармс.

Водночас, депутат від зелених Вернер Шульц, відповідальний за зовнішню політику групи, висловив упевненість, що влада України “має продемонструвати бажання прийняти необхідні реформи, якщо вона насправді хоче довести, що згодна і буде дотримуватися Угоди про асоціацію” .

Крім того, він також вважає, що ЄС повинен допомогти Україні стати “менш залежною від Росії за допомогою співпраці в енергетичній сфері та підтримати модернізацію її інфраструктури, а також укласти основний візовий режим для того, щоб забезпечити більшу свободу і обмін між Україною та ЄС”.

У свою чергу, віце-президент групи прогресивних соціалістів Лібор Ручек заявив, що вітає результати саміту Україна-ЄС, називаючи його “важливим сигналом прогресу в двосторонніх відносинах”.

“Обидві сторони повинні використовувати даний момент для того, щоб гарантувати, що Угода про асоціацію і глибока зона вільної торгівлі – документи історичного значення, які повинні поставити Україну на незворотний шлях до європейської інтеграції – будуть підписані на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді. Це – можливість, яку не можуть втратити ні Україна, ані ЄС”, – вважає він.

У зв’язку з цим прогресивні соціалісти закликали владу України вжити подальших заходів для розв’язання невирішених проблем, які викликають занепокоєння європейської сторони. “Наступні кілька місяців будуть мати вирішальне значення”, – зазначив віце-президент групи.

 

http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/1512975-grupi-evroparlamentu-po-riznomu-ocinyuyut-pidsumki-samitu-ukrayina-es

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *