Гройсмана судять за член на Конституції

Judiciary_6Навколо вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана склалася кумедна ситуація. Слідство у його справі тривало два дні. Це мало б свідчити про те, що справа легка і має бути вирішена в суді одним махом. Однак, суд розглядає цю справу вже третій рік. Відбулося шістдесят шість судових засідань. Враження таке, що судять якогось економічного махінатора, який використав складні схеми і купив нафтобурову установку на 150 мільйонів доларів більше від ринкової ціни.

Але справа і дійсно проста. Дмитра судять за ерегований чоловічий член. Точніше, за те, що  2010 року  поклав його на Конституцію України, зробив фотографію і виставив її не Фейсбук. Слава Богу, член був не самого Дмитра, а скульптурки якогось старовинного бога. І це фото було протестом – метафорою того, що українська влада робить з Основним Законом.

Крім того, він виклав в інтернет ще три політико-сатиричні малюнки, де також обігрується чоловічий член. І його звинуватили в поширенні порнографії.

Українська влада, яка саме в той час займалася гвалтуванням Конституції, взяла й образилася. І тепер Гройсману світить до семи років. Щоправда, надія залишається на суд. Він же триває довго не тому, що ретельно вивчаються документи. Бо судді все ж таки не пальцем, а отим самим зроблені. І вони чудово розуміють, що обвинувачення висмоктано якраз із пальця. І не хочуть вони ухвалювати не просто неправові, а недолугі рішення, через які їх потім можуть притягти до відповідальності та дискваліфікувати.

Громадським активістам урвався терпець і вони написали відкритого листа генеральному прокурору Віктору Пшонці. В ньому, зокрема, відзначено, що “”злочин” Дмитра Гройсмана повторило близько 1000 осіб, деякі з яких навіть задокументували відповідні дії і вимагали порушити кримінальну справу”. “Цирк, влаштований ініціаторами цієї справи, – говориться далі в листі, –  наруга над елементарною логікою і КПК, яку ми спостерігаємо майже кожного засідання, заплямовує репутацію прокуратури в цілому та зводить нанівець престиж відомства, обличчям якого в очах суспільства є Ви”.

Але щось підказує, що пан Пшонка не стане  заперечувати позицію  своїх вінницьких підлеглих. Бо репутація прокуратури вже така, що однією плямою більше на ній, однією менше – принципового значення немає. Ну а щодо абсурду, то нам до цього не звикати. Начальство Пшонки вже давно поклало на Конституцію той самий орган, але судити його за це ніхто не збирається.

 

Автор: Юрій Луканов

http://gazeta.ua/articles/lukanov-jurij/_grojsmana-sudyat-za-chlen-na-konstituciji/486787

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *