Чи відповідальна Royal Dutch Shell за безвідповідальність Shell Nigeria?

Українська екологічна асоціація “Зелений світ / Друзі Землі України”, яка є регіональним представником всесвітньої організації Friends of the Earth International,  пильно стежить за діяльністю англо-голландської транснаціональної компанії Royal Dutch Shell. На початку цього року Shell уклала угоду з Урядом України на видобуток сланцевого газу, тому особливу увагу і стурбованість українських екологів викликає судовий процес нігерійських фермерів проти Royal Dutch Shell і її дочірньої компанії Shell Nigeria.

Історичне рішення

Нігерійські фермери, чиї угіддя були зруйновані розливами нафти з трубопроводів компанії Shell, за допомогою Друзів Землі Нідерландів притягли Shell Nigeria і її материнську компанію Royal Dutch Shell до суду.

Дитина на забрудненому нафтою березі в Гоі

Дитина на забрудненому нафтою березі в Гоі

Після чотирьохрічного процесу суд постановив, що англо-голландський нафтовий гігант Shell несе відповідальність за забруднення у випадку лише одного фермера. Позови фермерів із двох інших поселень, де витоки з підземних трубопроводів викликали розливи нафти, були відхилені.

Через те, що нафтовий гігант недостатньо захистив свої трубопроводи від саботажу, він повинен буде відшкодувати збитки фермера – Ельдера Фрайдей Акпана; ступінь пошкоджень буде оцінюватися окремою процедурою.
Позивачі також домоглися встановлення юрисдикції голландського суду як над материнською компанією Shell так і над її нігерійською дочірньою компанією. Це створює позитивний прецедент для інших іноземних жертв зловживань з боку голландських транснаціональних компаній.

Історія забруднення

Нафтове забруднення поширилося на великі ділянки дельти Нігеру, розташованої на півдні Нігерії, яка експортує близько двох мільйонів барелів нафти на день і є восьмим за величиною нафтовим виробником у світі. Найбільша нафтова компанія в регіоні – Shell – працює тут з 1950-х років. На даний час вона має 7000-кілометрову систему трубопроводів і її діяльність призвела до значних екологічних ушкоджень вразливої екосистеми дельти.

Крім розливів нафти, шкоди навколишньому середовищу завдало забруднення буровими шламами, будівництво доріг, дамб і каналів для покращення інфраструктури галузі. В результаті сталася екологічна катастрофа. Відчай ситуації і стурбованість з приводу несправедливого розподілу нафтових грошей спричинили протести і конфлікти.

Дельта лиха

Катастрофічне становище дельти Нігеру привернуло міжнародну увагу в 1995 році, коли нігерійська влада стратила поета і лідера Огоні Кена Саро-Віва, який виступав за встановлення справедливості у дельті. Хоча ця ганебна подія посилила тиск на нафтові компанії, розливи нафти продовжувались – сотнями щороку.

Тількі лише від операцій Shell розливи нафти у дельті відбувалися в середньому раз на тиждень протягом останніх трьох років. Багато розливів були спричинені поганим станом трубопроводів, але деякі сталися тому, що Shell була не в змозі захистити свою трубопровідну систему від диверсантів і нафтових злодіїв.

У 2011 році після дворічної наукової оцінки нафтового забруднення в дельті Нігеру – Огоніленді, серйозні і системні проблеми Shell з очищення нафтових забруднень були передані під контроль ООН. У їх доповіді сказано, що “після розливу нафти очищення забруднень не відповідає екологічним стандартам нігерійського законодавства, або навіть власним стандартам Shell”.

Кінцевим результатом є те, що багато мешканців дельти Нігеру побачили свої рибальські та сільськогосподарські угіддя зруйнованими або серйозно пошкодженими. Дельта досі зелена, але під пологом тропічних дерев грунт у більшості чорний, а тваринний світ зник.

Відповідь Shell: диверсії

Саботаж нафтопроводів в дельті Нігеру є однією з причин забруднення, але це далеко не така серйозна проблема, як запевняє Shell. Багато розливів викликано поганим станом застарілих трубопроводів і заяви Shell про ступінь забруднень, спричинених саботажем, були рішуче оскаржені громадами та неурядовими організаціями, включаючи Amnesty International.

Рішення суду в Нідерландах означає, що Shell не може більше ховатися за версією саботажу так, наче вона не несе відповідальності за проблеми забруднення нафтою. Тим не менш, це рішення стало ударом для трьох фермерів, чиї позови були відхилені. Воно виявило величезні перешкоди, з якими стикаються мешканці дельти Нігеру у їх тривалій боротьбі за справедливість після більш ніж півстолітнього забруднення.

Всі позивачі зіткнулися з майже нездійсненним завданням довести свою позицію. Вони стверджували, що розливи нафти були результатом недбалого обслуговування трубопроводів, а не саботажу – це ключова відмінність для визначення ступеня відповідальності компанії. Але при розгляді претензій чотирьох фермерів голландський суд покладався на власні звіти компанії Shell з розслідування розливів нафти.

Дослідження Amnesty International виявило серйозні недоліки в процесі цих розслідувань. Shell особисто веде всі розслідування розливів на своїх об’єктах, створюючи очевидний конфлікт інтересів. У теорії, члени громади є частиною процесу розслідування. Однак, на практиці, якщо вони не згодні з оцінкою нафтової компанії, Shell просто не бере їх до уваги. Нігерійські громади не мають доступу до незалежної оцінки причин розливів нафти або пов’язаних з ними збитків навколишньому середовищу.

Цікаво, що представлена нігерійськими фермерами інформація, яка ставить під сумнів заяви Shell про саботаж, була визнана недостатньою для задоволення доказів.

Відсутність правил

Shell утримує більшу частину даних про розливи нафти та пов’зані з ними заходи. Позивачі в цій справі просили доступ до утримуваних компанією документів, які на їхню думку допомогли б підтримати їх вимоги. Однак на прохання надати ключові документи вони отримали відмову.

Коли одна сторона має всі карти, жорсткі правила розкриття інформації можуть стати на перешкоді правосуддю. Вони можуть означати, що глибока нерівність влади залишається незмінною. Настав час для судів визнати цю нерівність, а тому тлумачити і застосовувати правила таким чином, щоб усувати дисбаланс.

Рішення голландського суду також викликає стурбованість з приводу серйозних обмежень нігерійського закону (який був застосований в даному випадку). Друзі Землі Нідерланди, які стояли на підтримці позивачів, стверджували, що Shell має нести відповідальність за неадекватне реагування на розливи нафти. Але суд встановив, що нігерійським законом регулюється відповідальність за наслідки розливів, а не за неадекватну реакцію компанії.

Батьківська відповідальність – вигода транснаціональних корпорацій від подвійних стандартів

Суть полягає в тому, що така компанія як Royal Dutch Shell не соромиться використовувати той факт, що корпоративна відповідальність і технологічні стандарти в Нігерії значно нижче, ніж у їх рідних країнах – Нідерландах і Великобританії. Одночасно, в глобальних піар-кампаніях вона пишається тим, що є у вищій ступені інтегрованою енергетичною компанією, працюючою на благо людства.

Суд зробив тривожну заяву з приводу обов’язків Royal Dutch Shell. Він заявив, що на його думку, обов’язки материнської компанії обмежуються наданням дочірній компанії трудових ресурсів і не поширюються на громади, що знаходяться під впливом діяльності дочірньої компанії. Ця точка зору не узгоджується з останніми подіями в області корпоративної відповідальності.

Обидві неурядові організації будуть і надалі рішуче оскаржувати такий надмірно обмежений погляд на батьківську відповідальність, який транснаціональні компанії тільки заохочують для роботи з подвійними стандартами.

Друзі Землі і нігерійські фермери оскаржують судове рішення. Наступні новини з Гааги очікуються приблизно через рік.

Українські представники Друзів Землі так прокоментували події навколо судового процесу:

Павло Хазан, керівник кампанії зі сталого розвитку та енергетики Української екологічної асоціації  “Зелений світ / Друзі Землі України” сказав:

“Корпорація Shell відома у всьому світі своїм антиекологічними та антидемократичними підходами. Керівництво корпорації зазвичай нехтує інтересами громадян в країнах, де ведеться розробка та видобуток корисних копалин,  жорстко порушуючи їх права.  Тому “Зелений світ / Друзі Землі України” та майже всі національні та регіональні  природоохоронні організації України висловили своє глибоке обурення щодо антинародного рішення Уряду, а саме угоди між сумнозвісною корпорацією Shell та компанією «Надра Юзівська» по спільному видобутку сланцевого газу на території України. Ми є свідками того, що Уряд та обласні Ради відверто демонструють нехтування думкою громадян, нормами міжнародного і національного права. Все це свідчить про те, що дотримання як природоохоронних, так і демократичних норм є чисто формальним в Україні. Це попри те, що негативний досвід Нігерії яскраво демонструє наслідки діяльності Shell.

Хочу підкреслити, що енергетична політика має ґрунтуватися перш за все на енергозбреженні, а також використанні відновлюваних джерел енергії для підвищення економічної ефективності.”

Олексій Ангурець, виконавчий директор Дніпропетровської обласної екологічної асоціації “Зелений світ / Друзі Землі України” сказав:

“Досвід нашіх колег по федерації Друзі Землі яскраво ілюструє, що саме корпорація Shell несе країнам, де вона веде видобуток. На прикладі Нігерії ми бачимо подвійні стандарти, безвідповідальність та екологічні проблеми. Я не маю підстав вважати, що в Україні ситуація буде інакша.”

 

За матеріалами The Ecologist

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *