Чи можливе у Дніпропетровську екологічне виховання?

30 липня в медіа центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася прес-конференція «Екологи міста наполягають на необхідності створення позашкільної системи екологічного виховання та формування особистості».

1375182627_ekologiДиректор Дніпропетровської обласної екологічної асоціації «Зелений світ» Олексій Ангурець відзначив, що з моменту розпаду СРСР стало не все гаразд з системою освіти і виховання.

«У Радянському Союзі була певна ідеологічна основа і стрижні, на яких будувалося суспільство. Після припинення його існування в Україні зникла ідеологія, яка б закладалася в системі освіти. Але будь-якому суспільству це необхідно, інакше воно перетворитися на аморфну, легкокеровані масу», – зазначив еколог.

Саме це, за словами Олексія, наштовхнуло його однодумців на необхідність створення позашкільної системи екологічного виховання та формування особистості.

В свою чергу керівник проекту позашкільної системи екологічного виховання та формування особистості Олександр Капоровський представив проект «Дизайн Життя», мета якого – створення передумов для переходу України на шлях сталого розвитку. За його словами, проект створений і успішно реалізується співробітниками Центру формування та розвитку особистості, спільно з провідними фахівцями Дніпропетровського гуманітарного університету за підтримки громадської екологічної організації «Зелений Світ».

«У серпні 2012 року в Дніпропетровську, на ж / м Лівобережний 2 і 3, були відкриті два перших Центри екологічного виховання та формування особистості, які стали своєрідними випробувальними лабораторіями для нової навчально-виховної програми «Світлячок», відпрацювання методик, вдосконалення форм і методів роботи. Суть розвиваючої програми «Світлячок» полягає в тому, що спільними зусиллями педагогів і психологів у свідомості дитини створюється і втілюється в реальність дизайн майбутнього розумного і щасливого життя. Метою екологічного виховання дошкільнят є створення умов для формування особистості з екологічно орієнтованою свідомістю. Мало навчити дитину законам екології, важливо, щоб з’явилося бажання і можливість використовувати їх у своєму житті. Цьому якраз і сприяє подача потрібної інформації у відповідний віковий період, коли вона може бути засвоєна», – розповів ідеолог екологічного виховання дітей.

За його словами, програма Центрів не підміняє дитсадкову і шкільну, а лише вдало їх доповнює.

Пан Капоровський також повідомив, що вже в серпні-вересні 2013 року відкриваються два нових Центри в Дніпропетровську на ж / м Перемога та вул. Ясельна, і один в Петриківці.

Наостанок екологи запросили всіх бажаючих приєднатися до їхнього проекту і долучитися до створення позитивного майбутнього.
Автор: Іван МУРАХА

http://www.dniprograd.org/ua/news/sosiety/16047

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *