Chevron підганяє Україну перейти від розмов до дій

Chevron не може отримати згоду громадян Львівської та Івано-Франківської областей

Американська копання Chevron оптимістично оцінює перспективу підписання з Україною угоди про видобуток сланцевого газу, але вважає, що переговори не можуть тривати вічно.

Регіональний представник компанії Пітер Кларк розповів Reuters, що Chevron дуже зацікавлений у проекті, додаючи, що “якщо переговори не приведуть до угоди через рік, півтора чи два роки – не знаю за який час – одна або інша сторона втрачає терпіння і говорить: здається, у нас не вийде домовитися, давайте не будемо гаяти час”.

У травні 2012 року Київ, що прагне знизити залежність від імпорту дорогого російського газу, обрав іноземних партнерів у видобутку сланцевого газу. Переможцем конкурсу на розвідку та освоєння Олеського родовища на заході країни стала компанія Chevron, Юзівського на сході – Shell.

Chevron поки не може подолати один з необхідних законодавством підготовчих етапів – отримати згоду рад Львівської та Івано-Франківської областей, на території яких розташоване Олеське родовище, і де проект зіткнувся з жорсткою критикою місцевих політиків і захисників навколишнього середовища.

Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трлн кубометрів, що ставить країну на третє місце в Європі за обсягами резервів цього палива після Франції та Норвегії.

Представники українського уряду раніше говорили, що країна сподівається почати промисловий видобуток сланцевого газу на двох перспективних родовищах в 2017 році.

За оцінками геологів, запаси газу на Юзівському родовищі можуть становити 2,0 трлн кубометрів, на Олеському – до 1,5 трлн. Підписання угоди про розділ продукції дозволило б Chevron почати розвідувальне буріння на родовищі, щоб оцінити потенційні запаси і ризики для навколишнього середовища.

Тоді як місцеві ради в східних Донецькій і Харківській областях, лояльних до правлячої Партії регіонів президента Віктора Януковича, швидко схвалили операцію з Shell, опозиція під проводом Свободи загрожує заблокувати проект із Chevron.

Опозиція

В інтерв’ю телебаченню Reuters глава парламентського комітету з захисту навколишнього середовища, депутат фракції Свобода Ірина Сех сказала, що проект викликає занепокоєння і багато питань у мешканців регіону.

“Ми хочемо, щоб інвестори, які приходять в Україну, розуміли, що ми – не країна третього світу, що вони не можуть просто йти в центральні органи влади домовлятися і ігнорувати інтереси місцевих громад, які живуть на цій землі”, – сказала депутат.

За словами Кларка, він і найняті Chevron фахівці провели зустрічі з мешканцями, щоб розвіяти страхи щодо шкідливого впливу видобутку сланцевого газу на природу, розповісти про розвиток інфраструктури і створення сотень нових робочих місць при реалізації проекту.

“Ми хочемо, щоб населення західної України підтримувало цей проект, інакше для нас буде практично неможливо працювати там”, – сказав Кларк.

На питання, чи буде підписано угоду до кінця року, він відповів: “Я не знаю”.

“У якийсь момент мій бос, його бос, всі, включаючи голову і акціонерів скажуть: якщо немає прогресу, повертаємося додому, досить витрачати гроші на те, що нічим не закінчиться”, – додав він.

Зазначимо, що в майбутньому Україна сподівається видобувати не менш як 15 млрд кубометрів газу в рік з Юзівської і Олеської площ.

Нагадаємо, 23 січня нинішнього року Кабмін дав зелене світло видобутку Shell сланцевого газу в Харківській області.

 

http://ua.korrespondent.net/business/economics/1508482-chevron-pidganyae-ukrayinu-perejti-vid-rozmov-do-dij

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *