У Вашингтоні «Шелл» попередили про українську корупцію

Експерти називають це позитивним сигналом для інших інвесторів та застерігають українську сторону від використання корупційних схем.

Угоду підписали помпезно під час Всесвітнього економічного Форуму у Давосі. На церемонії підписання були присутні президент України Віктор Янукович та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. За словами президента Януковича, така угода є вигідною для України, оскільки принесе в країну інвестиції, нові робочі місця, а також призведе до зростання власного видобутку газу.

«Це тільки початок.  Ми будемо нарощувати наші стосунки для того, щоб у цей складний період економічної кризи знайти ті гнучкі важелі впливу, які будуть піднімати  економіку наших країн», – заявив Президент Янукович.

Бізнес-громада позитивно реагує на підписання цієї угоди. За словами Президента Українсько-американської Бізнес ради Морґана Вільямса, прихід в Україну компанії «Шелл» є позитивним сигналом для інших великих інвесторів. Старший аналітик Інституту Брукінґса Стівен Пайфер  бачить угоду як крок у напрямку диверсифікації енергетичних ресурсів в Україні, але нагадує, що дуже важливою є відкритість процесу.

«Це важливий  крок, але це лише одних з кроків, які треба  зробити до того, як «Шелл» справді почне працювати в Україні і видобувати газ. Дуже важливо, щоб Україна у цьому процесі працювала відкрито та прозоро», – наголошує експерт.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв’ю Голосу Америки нагадав, що, якщо Україна не розвиватиме альтернативні джерела енергії, це може значно послабити позиції країни вже у наступні три роки:

«Україна  має  величезну  проблему на горизонті. Останні 20 років існує своєрідний баланс сил між Росією та Україною. Україні потрібен російський газ. Росії потрібно транспортувати газ до Європи через Україну. Ми бачили у 2006 та 2009 роках, під час газової кризи, що Україна мала переваги, бо могла відключити поставки газу в Європу з Росії. Але тепер Росія вже має один газовий маршрут по дну Балтійського моря, будує ще один. Наступні декілька років вони будуватимуть Південний потік. І через декілька років Росія зможе здійснювати поставки газу в обхід України. Тому в інтересах України співпрацювати з західними компаніями у відкритий прозорий спосіб, без корупції».

Про те, що на перешкоді подібним проектам може стати корупція, попереджає Едвард Чау з вашингтонського Центру стратегічних та міжнародних досліджень. Українська преса вже згадувала про те, що за проектами компанії можуть стояти фінансові інтереси близьких до влади людей. Експерт попереджає, що інвестори мають зважати на ризик стати об’єктом уваги американського правосуддя:

“Компанія, яка хоче брати участь в розподілі прибутків від проекту, має зробити в нього відповідний внесок. Скажімо, якщо вони, наприклад, претендують на 10% від прибутку, то вони мають вкласти 10% від суми інвестицій. Або вони мають володіти якимись унікальними для проекту знаннями чи технологіями. І це має бути не щось міфічне, а те, що можна достовірно встановити і перевірити за американськими законами. Якщо пізніше виявиться, що ці компанії якимось чином пов’язані із українськими посадовцями, американські компанії потраплять під дію нашого закону про корупцію за кордоном. Американські компанії будуть зобов’язані довести, що вони про це не знали і тому не повідомили. Ці юридичні аспекти дуже важливі. Насамперед для американських компаній, які працюють в багатьох країнах світу. Закони Сполучених Штатів вимагають від них дотримуватися високих стандартів корпоративної поведінки навіть за кордоном. Якщо американські компанії будуть виконувати ці вимоги, то буде все гаразд. В разі існування підозр щодо корупції, які вже висловлюються в українській пресі, американські компанії мають провести власне розслідування, щоб не мати проблем у майбутньому. Бо це саме їхній обов’язок переконатися, з ким вони підписують контракти, щоб мати змогу в подальшому  захиститися у суді”.

 

http://ukrainian.voanews.com/content/article/1591138.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *