Вбивство відомого громадського діяча мають бути розслідувані належним чином

Володимир Гончаренко, відомий український еколог, громадський активіст і вчений був жорстоко побитий 1 серпня й помер у лікарні від отриманих поранень.

Фатальний напад відбувся через чотири дні після того, як Гончаренко оприлюднив тривожну інформацію про серйозну небезпеку хімічного забруднення в місті Кривий Ріг (Дніпропетровська область). Він повідомив, що там на зберіганні компанії «Укр-Євро» перебуває 183 тонни металобрухту, забрудненого небезпечним отрутохімікатом — гексахлорбензолом.

Гончаренко виявив, що забруднений метал був доставлений у Кривій Ріг з Івано-Франківської області після того, як був незаконно вивезений зі сховища хімічних відходів в Калушському районі Івано-Франківської області. Гончаренко був переконаний, що в умовах серйозних порушень законодавства й під «захистом» державних структур з їхніми власними меркантильними інтересами, «Укр-Євро» планує відправити забруднений метал на переплавлення. Це може привести до того, що тонни високотоксичних хімічних речовин будуть викинуті в навколишнє середовище.

Дослідження Гончаренко стосувалися не тільки хімічно забрудненого металу. Як засновник однієї із кращих незалежних сертифікованих лабораторій в Україні по вивченню хімічних і фізичних факторів, він проводив великомаштабні експертизи стану навколишнього середовища в Україні. Вони охоплювали широке коло тем і досліджень по промисловій екології: забруднення водойм, ґрунту та повітря. Ці результати і їх аналіз важалися рідким джерелом РЕАЛІСТИЧНОЇ інформації про стан навколишнього середовища не тільки для громадськості, але й для самого уряду.

Відомі українські суспільні діячі, журналісти, екологічні й правозахисні організації (у тому числі Український Гельсінська спілка з прав людини, Національний екологічний центр України, Харківська правозахисна група) уже звернулися із закликом до українському уряду, наполягаючи на необхідності повного, незалежного й прозорого розслідування як убивства Володимира Гончаренко, так і його тверджень, що стосувались хімічно забрудненого металобрухту (див. СУСПІЛЬНО ЗНАЧУЩЕ МОВЧАННЯ зі списком тих, хто підписався, тут).

Незважаючи на ці й інші звернення громадських організацій, таких як Зелений Світ — Друзі Землі Україна, Партії зелених України тощо, жодні реальні заходи дотепер не були прийняті. Пильна увага з боку міжнародного співтовариства має життєво важливе значення й може показати українській владі, що це питання не можна замовчати, і що їх дії знаходяться під пристальною увагою як в Україні, так і за кордоном.

http://www.change.org/petitions/ukraine-murder-of-an-environmental-and-civic-activist-must-be-properly-investigated

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *