ЄС вдосконалює законодавство щодо ОВНС. Коли ж черга України?

ЄС знову робить кроки для вдосконалення законодавства ЄС щодо оцінки впливу на навколишнє середовище. Для України така інформація має бути важливою з огляду на низку її зобов’язань у цій сфері, як внутрішніх, так і зовнішніх. Зокрема, адаптація до Директиви стосовно оцінки впливу деяких державних і приватних проектів на навколишнє середовище вже вкотре є серед завдань Плану заходів щодо виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, імплементація вказаної вище директиви є одним із зобов’язань України в рамках участі в Європейському енергетичному співтоваристві. Тим не менше,  незважаючи на низку ініціатив щодо зміни відповідного законодавства чи прийняття нового, ситуація з оцінкою впливу на довкілля в Україні не змінилась.

 

26 жовтня 2012 року Європейська комісія внесла пропозиції щодо впорядкування законодавства про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ці пропозиції спрямовані на полегшення адміністративного навантаження та спрощення процедури оцінки впливу великих проектів на навколишнє середовище без послаблення існуючих гарантій екологічної безпеки.

За словами Янеза Поточніка (Єврокомісар з охорони навколишнього середовища) вже протягом останніх 25 років Директива стосовно оцінки впливу деяких державних і приватних проектів на навколишнє середовище забезпечує врахування екологічних аспектів у процесі прийняття рішень щодо проектів.

Комісія пропонує зміни щодо:

– Регулювання процедури, яка встановлює необхідність проведення ОВНС для тих чи інших проектів. У деяких державах-членах велика кількість ОВНС проводиться для проектів з незначним впливом на навколишнє середовище. Це створює непотрібне адміністративне навантаження і, відповідно, залишає владі менше часу, щоб зосередитися на оцінках великих проектів з великомасштабними екологічними наслідками.

– Недостатньої якості проведення ОВНС. Директива в основному встановлює процедурні вимоги, критерії якості та стандарти надання інформації, в той час як проведення процедури  ОВНС визначається лише національною владою. Це часто призводить до відсутності або низької якості даних ОВНС, що спричинює прийняття необґрунтованих рішень.

– Критеріїв, за якими визначається необхідність проведення ОВНС. Пропонований текст включає нові аспекти, що будуть враховуватись, такі як вплив на зміну клімату, а також всеохоплюючий аналіз впливів на довкілля.

– Впорядкування різних етапів процедури ОВНС, вводячи часові рамки і новий механізм, щоб полегшити процес, коли необхідно провести кілька оцінок та залучено кілька органів.

Не зважаючи на позитивні нововведення, низка екологічних організацій ЄС  вказує на  певну невідповідність Директиви Оргуській конвенції, зокрема відсутність положення щодо призупинення проекту , коли щодо нього відбувається судовий розгляд.

Запропоновані заходи будуть розглядатися Європейським парламентом та Радою. Як тільки текст буде узгоджений, він стане частиною законодавства ЄС. Очікується, що зміни наберуть чинності у березні 2014 року, в залежності від прогресу законодавчого процесу.

http://www.facebook.com/notes/resource-and-analysis-center-society-and-environment/%D1%94%D1%81-%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8E%D1%94-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%89%D0%BE%D0%B4%D0%BE-%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B6-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8/492765877411836

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *