Янукович у Ялті: YES епохи застою

У Віктора Януковича стало звичкою втрачати можливості, які щороку виникають для нього в ході зібрання Ялтинської європейської стратегії.

Проект, заснований зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком для реабілітації власного іміджу, за дев’ять років перетворився на майданчик дискусій про майбутнє України. Щороку сюди приїздить Віктор Янукович – і щороку він робить протилежне від того, що слід було би очікувати від президента великої європейської країни.

Минулорічний YES, топ-гостем якого був президент Ізраїлю Шимон Перес, особливо яскраво показав прірву між цінностями та здібностями цих політиків. Цьогорічним візаві Януковича став прем’єр-міністр Туреччини Режеп Ердоган, на фоні якого український лідер виглядав провінційним бюрократом з повадками царя.

За останні роки всі гості YES достатньо добре вивчили Януковича. Ніхто не мав особливих очікувань, що він вразить ораторським мистецтвом або візіонерськими знахідками. Але при цьому залишався шанс, що Януковичу підготують правильний, наповнений месіджами виступ, який він хоча би зачитає без фірмових “імпровізацій”.

Але дива не сталося і цього разу.

Учасники почули набір тез про “покращення”. Президент України порадив самій Європі спочатку впоратися з внутрішньою кризою, а потім уже повчати “українських реформаторів”. Насамкінець Віктор Янукович порадував екскурсом у грецьку міфологію та українським контекстом у подорожах Геракла.

І якщо раніше втрачені можливості президента у Ялті викликали розчарування, то тепер це сприймалося як данність – так само, як захмарна кількість охорони навколо Януковича, або заблоковані туалети Ливадійського палацу.

Головною ж відмінністю нинішньої конференції від минулорічної стала тотальна недовіра до сказаного Януковичем. Рівно рік тому ті самі люди почули від нього обіцянку знайти якийсь вихід із ситуації з Юлією Тимошенко – і за останні 364 дні процес не зрушився ані на міліметр. Тому все сказано Януковичем уже авансом сприймалося з недовірою.

 Партія влади на ялтинській конференції

Головним гостем з Європи на цьому самміті став єврокомісар Штефан Фюле, який прибув до Ливадійського палацу в супроводі начальника виборчого штабу Партії регіонів  Андрія Клюєва. Вони поводилися як давні товариші.

Побачивши Клюєва, який з початку виборів не дав жодної прес-конференції, “Українська правда” спробувала з’ясувати його нинішній статус.

– Ви досі суміщаєте посади начальника штабу та секретаря Ради нацбезпеки? Чи пішли у відпустку на час виборів?

– Хороша відпустка, коли людина працює більше, ніж раніше! – розміявся та відповів замість Клюєва Фюле, який зрозумів запитання, бо знає російську.

– Тільки мене зареєстрували кандидатом, я на наступний день написав заяву про відпустку, – відповів Клюєв, і, відмахуючись від журналістів, звернувся до Фюле на “ти”: – Пішли каву вип’ємо.

– Якщо вибори пройдуть нечесно, недемократично… – навздогін запитала “УкрПравда”.

Клюєв зупинився. Він різко повернувся на 180 градусів та кинув:

– Вибори пройдуть чесно і демократично!

– Але як це можливо? Щодня – десятки повідомлень, що кандидати від Партії регіонів підкуповують виборців, роздають гречку…

– Наші нічого не роздають! – через плече промовив Клюєв. – Перший раз про це чую.

– Тобто ви не читаєте інтернет?

Зрештою, Клюєв здався – і таки визнав:

– Можливо, хтось щось роздає. Вважаю, що це неправильно.

У числі кандидатів, які шукають шлях до серця електорату через “подарунки”, була помічена сестра глави адміністрації президента Юлія Льовочкіна, що балотується у Феодосії.

– Чому ваша сестра займається цим? Ті ж велосипеди, які вона роздавала в Криму – це хіба не підкуп виборців? – взяли журналісти в облогу Сергія Льовочкіна.

– Моя сестра робить все в межах закону, – парирував він. – Може, вона дарувала це до початку виборчої кампанії? Уточніть це.

За логікою Льовочкіна, роздача до формального старту перегонів не вважається підкупом – напевно, це гуманітарна допомога.

 Міністр економіки Петро Порошенко каже, що президент погрожував не йому

Народ поступово збирався у передчутті появи Януковича. Перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова димила цигаркою, жваво пояснюючи одному з учасників реформаторські кроки свого керівника.

Єврокомісар Фюле з приреченим обличчям чекав на переговори з Януковичем, які мали відбутися вдень. Брюссельський гість несподівано дав зрозуміти, що розраховує на відставку уряду Азарова перед новообраним парламентом.

– Важливі не тільки самі вибори, але яким буде наступний крок після них, – пояснював Фюле. – Хотілося би отримати в Україні уряд, який просуватиме вперед стосунки з Євросоюзом.

– Але хіба ви не знаєте, що від результатів парламенстських виборів не залежить доля Кабінету міністрів?! – здивувалися журналісти.

– Подивимося…, – знітився Фюле. – Я не згодний з думкою, що вибори ні на що не впливають.

Ердоган і Янукович

Цьогорічну Ялтинську європейську стратегію врятував турецький прем’єр Ердоган. Західні лідери вже скоро рік як відмовляються їхати до України, внаслідок чого навіть скасували традиційний саміт президентів східної Європи. Тому фонду Пінчука було непросто знайти візаві, який би склав пару Януковичу і при цьому відповідав заявленій в назві “європейській стратегії”.

Зрештою, три відсотки території Туреччини географічно належать до Європи, тому формально рамки приналежності до Старого Світу були дотримані.

Як завжди, поява Януковича супроводжувалася стихійним лихом – навалою охорони. Щойно він зайшов до зали, як біля трибуни розташувався бодігард українського президента з парасолькою напоготові – хоча прогноз на найближчі дні обіцяв лише сонячну погоду. Можливо, причина в тому, що до зали Лівадійського палацу залетів горобець, який входив у чергове піке над головами керівників…

Коли Янукович зайняв місце за трибуною, новий посол Німеччини з ентузіазмом дістав блокнот, аби конспектувати президента країни свого нового відрядження. Але за півгодини жодного слова він так і не записав. “Який харізматичний виступ”, – напів-пошепки резюмував Кристоф Вайль.

Це були навіть не збори партгоспактиву, а просто монотонне начитування тексту на очах кількасот впливових осіб. Процедуру не переривали ні змістовні паузи, ні оплески. Януковичем не було сказано жодного нового посилу. Багатьох хіба що зачепила послідовність, з якою президент перерахував зони інтересів України на світовій арені.

– Ми уважно аналізуємо досвід створення таких інтеграційних об’єднань, як Митний союз та Єдиний економічний простір. Особливу увагу ми приділяємо питанням трансформації цих об’єднань в Євразійський економічний союз (…) Активно рухаємось до підписання Договору про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом…

Наприкінці промови, яку Янукович зачитав, не піднімаючи очей з паперу, він вирішив поставити крапку згадкою про спільне минуле України та Туреччини. Зрештою, це врятувало нудний спіч – тепер його запам’ятають завдяки античним мотивам у творчості президента.

– Наші країни знаходяться там, де колись була колиска Середземноморської цивілізації, – зі знанням справи розповідав Янукович.

Ледь вимовляючи географічні та літературні назви, він пішов на штурм ще одного абзацу в своїй шпаргалці.

– У стародавній Смирні – сучасному Ізмірі – за однією із версій дослідників творив свою “Іладу” і “Одіссею” Гóмер, – заявив Янукович, плутаючи наголоси в імені давногрецького поета та букви – в назві його твору.

 

Але на цьому президент не зупинився. На повному серйозі, без жодного натяку на усмішку Янукович розповів про одного із героїв грецької міфіології.

– На теренах сучасної України побував і легендарний Геракл. Тут, у величному Херсонесі, сходились торгівельні шляхи від скіфів до еллінів, і далі до Риму…

Навіщо у промову президента на міждержавному рівні вплели історичну вигадку, так і залишилося незрозумілим. Можливо, тепер у переговорах з Путіним Янукович буде згадувати про “Добриню Микитича”, а спільна боротьба братніх народів зі “Змієм Гориничем” буде наводитися як аргумент для отримання знижки на російський газ.

Інша проблема полягала в тому, що Янукович став апелювати до грецьких витоків на спільному виступі з турецьким лідером. З огляду на складні сторінки минулого у стосунках між Афінами та Анкарою, це виглядало не надто доречно.

На відміну від Януковича, Ердоган свою промову виголосив, як і належить політику – без підказок та з пристрастю. Замість згадок про казкових персонажів Ердоган мовив як регіональний лідер – про конфлікт в Сирії та зміцнення ісламу в світі.

– Режими не можуть вічно пербувати при владі, використовуючі гноблення і насильство, – надіслав Ердоган попередження Башеру Ассаду. Віктор Янукович уважно слухав трансляцію перекладу.

Загальна тенденція зачистки простору навколо Януковича дісталася і YES. Починаючи з цього року, право вести панель з Януковичем забрали у прямолінійної журналістки Христі Фрилянд та віддали поблажливому екс-президенту Польщі Александру Квасьневському, який очолює раду Ялтинської європейської стратегії. Так сталося в січні цього року в Давосі – так було і зараз в Ялті.

Причому Янукович проігнорував навіть Квасьневського – що, як міг, намагався пом’якшити своє запитання після промови Януковича.

– Цього року ми маємо суперечливі почуття. З одного боку, треба привітати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, – почав Квасьневський здалеку. – Але ми маємо проблеми з політичними обставинами – це вибіркове правосуддя, справа Тимошенко… Питання до вас ось яке – як ви думаєте впоратися з цими проблемами після виборів?

Оскільки до цього Янукович спілкувався з аудиторією лише у формі монологу, рядами пробігло пожвавлення. Але президент собі не зрадив – він зробив вигляд, що не зрозумів, що саме від нього хочуть почути.

– Ми будемо продовжувати той шлях, який ми обрали і проголосили – шлях реформ, модернізації країни. Безумовно, неможливо все зробити швидко, як хотілося би. Шлях реформ – це шлях непростий…

Минулого року Янукович хоча би зітхав, що він “поділяє біль європейців” через справу Тимошенко. Зараз із кам’яним обличчям він просто ігнорував Квасьневського.

– Все, що нами зроблено – це зроблено вперше за роки незалежності. Вперше прийнято Податковий, Бюджетний кодекс…

Платівку, яку запустив Янукович, всі чули вже не один раз. Схоже, йому самому набридло вдавати, що він не зрозумів запитання Квасьневського.

– Продовжувати? – перепитав Янукович.

– Може, якісь конкретні деталі вашої стратегії?… – запитав Кваснєвський з надією в голосі.

– Ми постійно звіряємо свій курс з МВФ. Ці два роки дали можливіть нам відчути власні сили…

Зрештою, Янукович не вимовив ані слова про Тимошенко або зловживання на виборах. Коли ця вистава утомила всіх її учасників, Квасневський підсумував:

– Існують дві найважливіші речі для України – це скорочення бюджетного дефіциту та скорочення дефіциту демократї.

А далі… Вперше в історії Ялтинських зустрічей президенту не ставили запитань із залу. Організатори пояснили це тим, що напружений графік не дозволив йому затриматися ще на 20 хвилин. Говорити про те, щоб Янукович залишився послухати інших учасників конференції, взагалі не доводилося.

Потім відбулося “сімейне фото” учасників конференції, на яке не прийшла “фронтвумен” конференції Кондолізза Райс.

“Вона приєднається до нас після виборів”, – намагався жартувати Пінчук. Сама екс-держсекретар США наступного ранку, вже в суботу, прийшла на фотосесію з Азаровим. “Вчора я просто запізнилася – коли я прибігла, решта вже йшла назад” – пояснювала вона свою відсутність.

Зафіксувавши себе на пам’ять як учасник 9-ої щорічної конференції у Ялті, задоволений собою, із впевненою усмішкою на обличчі, Янукович попрямував на зустріч з трійкою європейських гостей – єврокомісаром Фюле, міністром закордонних справ Більдтом і депутатом Європарламенту Броком.

Саме в цьому складі вони зустрічалися рік тому тут же в Ялті – і чули від Януковича обіцянки знайти швидке рішення у справі Тимошенко. Нинішня зустріч вже не нікого не вводила в оману.

“Минулого року зустріч справді була неординарна: президент розповідав, що він шукає вихід з ситуації. Зараз – навпаки, ординарна: ми не почули нічого нового”, – розповів “Українській правді” один із учасників.

“Коли ми повідомили, що міністру закордонних справ Швеції Карлу Більдту не дозволили побачення з Тимошенко в лікарні, президент Янукович зробив вигляд, що це новина для нього. На чергове заклинання президента, що вибори будуть чесні, Ельмар Брок пообіцяв особисто передати йому список кандидатів, яких утискають на цих виборах. Все те, що президент каже на трибуні, він повторив і нам на переговорах: що він не впливає на прокуратуру, а наступні вибори будуть прозорими та демократичними”, – описало джерело атмосферу на переговорах.

Навіщо Віктор Янукович приїздив до Ялти, так і залишилося незрозумілим. Головна перевага цих зібрань – дискусія на найвищому рівні, можливість для президента говорити з непідготовленою аудиторією – зникла під тиском його фобій. А чути європейських друзів він припинив уже давно.

Усі фото Сергія Ілліна, фонд Пінчука

http://www.pravda.com.ua/articles/2012/09/15/6972806/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *