Заява ГО “Зелений Світ – Друзі Землі” з приводу подій в м. Дніпро 9 травня 2017 року

Друга Світова Війна є однією з найбільших трагедій людства. Загальні людські втрати, які понесла 61 країна учасниця війни, по самим мінімальним розрахункам сягають понад 50 млн. осіб. Однією з найбільш постраждалих територій є сучасна Україна. Практично в кожній родині є загиблі та постраждалі. Це жертви не тільки фашистської Германії, але й комуністичного СРСР. Звичка червоних командирів воювати кількістю дорого коштувала народам Союзу. Практика НКВС кидати в концентраційні табори людей, які потрапили в полон або залишились на окупованій території, додала ще більше жертв цього жахливого часу.

Саме тому ми повинні пам’ятати про гіркі уроки минулого, щоб вони ніколи не повторилися. “Святкування перемоги” 9 травня є суто радянським винаходом як і Велика Вітчизняна. Впровадження цього свята мало ідеологічне підґрунтя для відокремлення СРСР від інших союзних країн.

Події, які відбулися в Дніпрі 9 травня 2017 року, ще раз красномовно показують політичне підґрунтя, яке закладається вже сучасною країною-агресором, Росією. Переймання російської політичної технології з “безсмертним полком” та атрибутів ворожої нам армії є прямою акцією, направленою проти держави України. Такими справами повинна займатися Служба Безпеки України.

Спроба зупинити політизування цієї дати закінчилася кров’ю наших співгромадян. І найбільш тривожним симптомом цієї сумної події стала поведінка поліції, яка мала забезпечити порядок, а не охороняти провокаторів. Ми всі добре пам’ятаємо таку поведінку правоохоронців в 2013-14 роках. Вчора ми впевнились, що методи роботи нової поліції нічим не відрізняються від практики “правоохоронців” часів режиму Януковича.

Швидка реакція МВС України по відстороненню керівництва поліції області та міста є добрим знаком. В той же час, остаточним результатом має бути прозоре слідство і відповідне покарання згідно діючого законодавства. На жаль, відсутність реальних результатів слідства навіть найрезонансніших злочинів часів Революції Гідності ставить під сумнів швидкість та об’єктивність слідства по вчорашнім подіям.

В зв’язку з цим ми звертаємось до Президента України з пропозицією відмінити будь-які святкування та масові заходи на 9 травня. Вшанування в цей день заслуговують лише реальні ветерани, які віддали своє здоров’я та життя для перемоги. Ми маємо розуміти, що таких людей залишились дуже мало, і саме вони мають відчувати опіку держави не лише в окремий день, а все своє життя.

День пам’яті та примирення, який відзначається 8 травня, потрібно зробити днем для вшанування всіх загиблих під час Другої Світової Війни, як це роблять практично всі учасники цієї трагедії.

МВС та СБУ мають провести розслідування подій, які трапилися в м. Дніпро та інших містах України, перевірити можливість підготовки та участі у подіях  російських спец. служб та ознайомити громадськість з результатами слідства.

Уроки історії мають ретельно вивчатися наступними поколіннями. Що відбувається, коли ці уроки забувають, ми бачимо на прикладі Російської Федерації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *