Круглий стіл “Зелена економіка: виклики та ризики”

23 вересня 2016 року у Спейс Хабі (пр. О. Поля, 2А) пройшов круглий стіл для представників бізнесу Дніпропетровщини. Під час заходу проводилося обговорення перешкод існуючої нормативно-правової бази, які стримують зелену модернізацію економіки.

Нагадуємо, що круглий стіл “Зелена економіка: виклики та ризики” розпочав цикл заходів в рамках проекту “Створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області”, що реалізується громадською організацією «Зелений Світ – Друзі Землі» за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, та в співпраці з Дніпропетровською обласною державною адміністрацєюї та Дніпропетровською обласною радою. Проект є частиною  Програми сприяння зеленій модернізації української економіки, що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

Особливістю заходу стало те, що під одним дахом зібралися представники ТОП-20 забруднювачів області. Цього разу вони стали активними учасниками обговорення перешкод впровадження “зеленої еконономіки”. Вони не тільки вислухали думку експертів, а й висловили своє бачення заповнивши спеціальний опитувальник.

009-1024x443

Олексій Ангурець, координатор проекту та ведучій заходу, відзначив:  “Система господарювання, яка досі домінує в Дніпропетровській області створювалася в СРСР періоду індустріалізації і зовсім не відповідає сучасним  умовам. Зелена економіка – як стиль господарювання, який забезпечує добробут через істотне скорочення ризиків від зміни навколишнього середовища може стати новою моделлю, яка дозволить Україні стати конкурентноздатною в сучасному світі.”

001-1024x721

Своєю промовою присутніх налаштував на  плідну роботу  Петер Шмаль (Peter Schmahl), заступник Генерального Консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку.

002-1024x782

Руслан СТРІЛЕЦЬ – директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації – розказав про нові можливості для типової української промисловості, про співпрацю із владою та зміну світогляду.

004-1024x682
Вячеслав ПОТАПЕНКО – директор ГО “Інститут зеленої економіки”, доктор економічних наук – описав бар’єри на шляху зеленої модернізації та визначив шляхи боротьби з ними.

005-1024x757
Олександр СКАКАЛЬСЬКИЙ – менеджер систем управління навколишнім середовищем, аудитор систем управління навколишнім середовищем – зробив детальний аналіз законів, їх слабкі сторони, вказав на невідповідність між екологічним податком та шкодою, яку наносить сучасна промисловість.

006-1024x682
Павло ХАЗАН – депутат Дніпропетровської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження – розказав про останні тенденції в відновлюваній енергетиці, її потенціалі та показниках розвинутих країн.

010-1024x682
Сергій КУЧЕРЯВЕНКО – віце-президент Дніпропетровської торгово-промислової палати – закликав присутніх скористуватися вже діючими інструментами, які розроблені в ТПП. Вони допоможуть зробити аналіз та алгоритм для проведення на підприємствах  енергоефективних  заходів.

008-1024x682

Підводячи підсумки та обговорюючи результати діалогу вкотре пересвідчилися в необхідності заходів такого типу.

Наступний семінар  заплановано на кінець жовтня, слідкуйте за анонсами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *