На Дніпропетровщині стартує зелена модернізація економіки

Про це сьогодні повідомив координатор проекту, директор екологічної асоціації “Зелений світ” / Друзі Землі України Олексій Ангурець на прес-конференції в інформаційному агенстві “Мост Дніпро”.

“Програма створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області передбачає кілька аспектів. Перший стосується великих підприємств-забруднювачів. Таких в області 25. Разом вони створюють 95% навантаження і забруднення Дніпропетровщини. Їх модернізація вирішить більшість екологічних проблем регіону. Їм потрібно створити такі умови, щоб вони хотіли і могли впроваджувати зелені технології. Другий аспект – малий і середній бізнес. Багато підприємців навіть не розуміють, якої шкоди вони завдають і яка відповідальність за це. Це можна виправити досить невеликими коштами і зусиллями. Третій аспект – створення екологічного сервісу та екологічного консалтингу. У цьому плані вже є певні напрацювання і підготовлені фахівці. Я вважаю, що впровадження зеленої економіки – це шанс для Дніпропетровщини перейти на якісно новий рівень роботи”, – сказав він.

khazan_green_economy1

“Дніпропетровська область є пілотною в модернізації зеленої економіки, і це дуже добре. Ми повинні показати, що можна змінити тип господарювання. Ми повинні зрозуміти, чому бізнесу поки не дуже цікаво впроваджувати зелені технології, і виробити шляхи вирішення цих проблем. Комплекс господарювання закладався в нашій області ще в радянські часи і підкорявся військовій промисловості. Це не актуально і не ефективно для сучасної України. І зараз, коли в країні криза, саме зелена економіка може дати новий потенціал для розвитку країни”, – додав Олексій Ангурець.

khazan_green_economy2

Програма створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області буде впроваджуватися за підтримки Федеративної Республіки Німеччина. Про це повідомив заступник Генерального Консула Федеративної Республіки Німеччина в Дніпрі Петер Шмаль.

khazan_green_economy3

“Упевнений, що це дуже важливий проект, який ставить перед собою завдання, що сприяють впровадженню зеленої економіки в Дніпропетровській області. Це нова тема для України, тому дуже важливо просвіщати по цій темі громадськість, бізнес і владу. Дніпропетровщина стала пілотним проектом програми сприяння модернізації зеленої економіки. Це велика відповідальність, але і відкриття великих перспектив – підвищення конкурентоспроможності, створення робочих місць, залучення інвестицій, ресурсоефективність та ін. Німеччина прагне до поглиблення двостороннього співробітництва. Ми підтримуємо Україну в процесі широкого реформування і вітаємо участь облради, обладміністрації, громадських організацій в програмі створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки. Реалізація цієї програми є свідченням того, як ефективно Німеччина може підтримати Україну. Бажаю всім нам вдалого старту”, – додав він.

Заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату Валерій Безус повідомив, що програма створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області дозволить впорядкувати всі процеси, які відбуваються в цій сфері.

khazan_green_economy4

“Німеччина, яка буде нам допомагати, має один з найкращих досвідів в Європі в цій сфері. Дніпропетровська облрада буде координувати цей процес. У цій програмі три рівня: нормативне регулювання, пошук практичних рішень і популяризація. Над кожним з рівнів буде працювати окрема робоча група. В рамках реалізації програми вже були підписані документи з організацією “Зелений світ”, готується проект підписання рішення з Торгово-промисловою палатою. Питання зеленої модернізації економіки є дуже актуальним для Дніпропетровщини”, – сказав він.

khazan_green_economy5

Експерт Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), доктор економічних наук, директор Інституту Зеленої економіки В’ячеслав Потапенко додав: “Якщо екологія – це витрати, то зелена економіка – це економічно ефективно для бізнесу. Зелена економіка займається ефективним використанням природних ресурсів. В Україні є ресурси для економії. Програма створення сприятливих умов для зеленої модернізації економіки в Дніпропетровській області за підтримки Німеччини – це дуже хороша ініціатива для регіону. Регіон показав себе лідером в цьому плані, але програма всеукраїнська і буде діяти цілий рік. Багато труднощів виникає в свідомості наших бізнесменів. Тому програма носить багато в чому просвітницький характер”.

khazan_green_economy6

За матеріалами ІА “Мост Дніпро”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *