40 років тому в Дніпропетровську виникла чи не найперша в СРСР дійсно неурядова громадська екологічна організація

Нам сьогоднішнім, тим, хто виріс без СССРу у голові, важко повірити, що колись в країні не говорили про екологію, про захист природи, про шкідливі викиди і тим паче – не створювали громадських організацій, які б займались цими питаннями.

Минуло 40 років, з того часу, коли сміливі та прогресивні молоді активісти на чолі з Віктором Хазаном створили мабуть перший в СССР незалежний екологічний гурток “Семинар по окружающей среде”(SOS). Саме цей гурток з роками став одним з джерел створення Української екологічної асоціації “Зелений світ” (УЕА ЗС)

«Вже тоді, я собі чітко уявляв незалежну демократичну громадську організацію, де б на постійній волонтерській основі проявляли активність небайдужі люди різного віку і кваліфікації, які б мали можливість займатись розробкою стратегії і тактики екологічно сприятливого розвитку держави. Могли б займатись освітою населення, активно залучати суспільство до цієї справи,  бути дієвим посередником між владою та суспільством» – ділиться спогадами перший заступник голови УЕА ЗС Віктор Хазан.

«На старенькій машинці моєї мами я надрукував Статут Дніпропетровського “Зеленого світу”, який ми обговорили і прийняли та почав шукати шляхи офіційної реєстрації. І лише на початку 1990 р. голова Дніпропетровської міськради Валерій Пустовойтенко начертав прямо на статуті, що він його реєструє. Так наш SOS в новому, значно розширеному складі перетворився на Дніпропетровський “Зелений світ”. Потім був з’їзд Української екологічної асоціації “Зелений світ”, членами якої ми стали. Згодом нас прийняли від України до найпотужнішої міжнародної асоціації “Друзі Землі”. Пізніше були перемоги і поразки створеної “Зеленим світом” партії Зелених України, однієї із засновниць Зеленої партії Європи… ”- розповідає  Віктор Хазан.

Сьогодні ж важко навіть уявити якусь сферу людської діяльності без екологічної складової. Надважливу роботу почали в 70-х роках Віктор Борисович з однодумцями, сьогодні необхідно її продовжувати та розвивати.

Щиро вітаємо наших «Зелених» з 40-річчям від дня заснування їх першої неурядової громадської організації. Бажаємо розвитку та зеленого світу навкруги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *